Georgian Airways interzice preşedintei Georgiei să îi folosească serviciile

Fondatorul companiei aeriene naţionale Georgian Airways i-a interzis preşedintei ţării să folosească serviciile sale, după ce aceasta a declarat că va boicota compania aeriană din cauza reluării zborurilor către Rusia, a informat duminică agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters.

Rusia a anunţat luna aceasta că ridică interdicţia de patru ani a zborurilor directe cu Georgia şi că va elimina obligaţia de viză veche de zeci de ani pentru georgienii care călătoresc în Rusia.

Preşedinta Salome Zourabichvili a cerut autorităţilor georgiene să zădărnicească iniţiativa rusă, un apel pe care l-au ignorat.

Potrivit Tass, Tamaz Gaiashvili, fondatoarea companiei private Georgian Airways, a spus că Zourabichvili era acum ”persona non grata” şi va fi interzisă până când ”îşi cere scuze în faţa poporului georgian”.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea lui Zourabichvili.

Deşi oficialii georgieni au salutat reluarea zborurilor, unii georgieni care doresc ca ţara Caucazului de Sud să se distanţeze de Moscova în favoarea Uniunii Europene, au manifestat duminică împotriva acesteia, în centrul Tbilisi.

Mulţi georgieni se opun oricărei apropieri de Moscova, ale cărei trupe se află în două regiuni separatiste – Abhazia şi Osetia de Sud – care alcătuiesc aproximativ o cincime din teritoriul ţării.

Alţi georgieni sunt însă mai deschişi la idee, iar guvernul georgian a lucrat în ultimii ani pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Moscova, refuzând să impună sancţiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Preşedinta Zourabichvili, a cărei funcţie este în mare parte ceremonială şi ale cărui relaţii cu guvernul sunt tensionate, a avertizat că aprofundarea legăturilor cu Rusia ar putea pune în pericol şansele ţării de a adera la UE într-o zi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

georgian airwayspresedinte georgiazboruri georgia rusia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes