Social

Gheorghe Dijmărescu a murit. Este alpinistul român cu cele mai multe urcări pe Everest

Alpinistul Gheorghe (George) Dijmarescu a murit. foto: facebook
Alpinistul Gheorghe (George) Dijmarescu a murit. foto: facebook

Alpinistul Gheorghe Dijmărescu, cel mai mare alpinist român din toate timpurile, a murit la vârsta de 59 de ani. Acesta a reușit să scrie istorie după ce din anul 1999 a cucerit vârful Everest de nouă ori.

Dijmărescu a murit miercuri dimineața, în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a stabilit în urmă cu mulți ani. Gheorghe Dijmărescu s-a născut în comuna Turcineşti, de lângă Târgu Jiu.

”Veste tristă…românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viaţă. George Dijmarescu, gorjean născut în Turcinesti, a ajuns de nouă ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare. De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil munte din lume, într-un final l-a cucerit. Un gorjean cu cetăţenie americană este românul cu cele mai mari realizări din alpinism din toate timpurile”, a postat gorjeanul Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Gorj.

Din primele informații, pe fondul unei afecțiuni pulmonare căpătată în ultima expediție din Everest, a contactat COVID-19 și acesta i-a fost fatal.

A fugit din România în anul 1985

”Am trecut Dunărea înot si am ajuns in Iugoslavia. Am mers doua săptămâni pe jos, dar am fost prins de grănicerii iugoslavi la granița cu Slovenia”, povestea în anul 2012 pentru jurnalul.ro.

Românul era căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o alpinistă de origine nepaleză, cu care are două fetițe, și cu care a urcat de mai multe ori în vârful lumii. A ajuns pe vârf şi alături de sora acesteia, care este deţinătoarea recordului de tinereţe la ascensiune femei.

Dijmărescu a doborât şi un record personal, a urcat pe Vârful Everest în numai 20 de zile de la plecarea de la tabăra de bază.

”Puterea şi antrenamentul fizic contează doar în proporţie de 25 la sută, restul trebuie să fie inteligenţă”, spunea Dijmărescu, în urmă cu ceva timp.

Referitor la lipsa de recunoştinţă din partea oficialităţilor române Dijmărescu spunea: “Nu mă vait, nu acuz pe nimeni, fiecare face ce poate. Dacă sunt români ce se mândresc că alt român a reuşit să urce muntele Everest de nouă ori consecutiv, atunci primesc aceste simţăminte cu drag.”

Alte știri de interes

Marian Șerban, polițistul care l-a capturat pe Miron Cozma la Costești, a murit

Mihnea Tudor

Soția marelui fruntaș liberal Mircea Ionescu-Quintus, Viorica, a murit

Mihnea Tudor

Obiceiuri de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir, patronul păstorilor şi vestitorul iernii, sărbătoare 26 Octombrie

Mihnea Tudor

Renumitul chirurg Dumitru Octavian Unc a murit, fiind infectat cu COVID-19

Mihnea Tudor

Hoții din bancomate: Cum acționau cei 4 indivizi prinşi în flagrant când încercau să detoneze un bancomat – VIDEO

Mihnea Tudor

Noaptea cea mai lungă: România trece la ora de iarnă

Mihnea Tudor

Academicianul Virgil Enătescu a murit. A fost inclus în lista celor 500 de genii ale secolului XXI

Gloria Pascu

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, supravegheat de Jandarmerie. Măsurile anunțate

Gloria Pascu

Pelerinaj de Sfântul Dumitru – anunțul Patriahiei Române. Programul liturgic

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »