Ghețarul Nanda Devi din Himalaya s-a rupt. Zeci de morți și dispăruți

O operațiune masivă de căutare și salvare a fost loc duminică, în nordul Indiei, pentru cel puțin 140 de persoane dispărute, după ce o parte a ghețarului Nanda Devi din Himalaya s-a rupt, declanșând o avalanșă de roci, noroi, apă și resturi care a măturat un baraj hidroelectric.

Videoclipul înregistrat de martori de-a lungul văii a arătat un torent de apă și resturi străpungând un baraj care face parte din Proiectul hidroelectric Rishiganga, la mai mult de 300 de mile nord de New Delhi.

“A venit foarte repede. Nu a fost timp să alertăm pe nimeni. Am simțit că până și noi vom fi măturați”, au declarat martori, citați de npr.org.

Se crede că mulți dintre cei dispăruți sunt muncitori la baraj. Poliția spune că până acum au fost recuperate nouă cadavre și că cel puțin 140 de persoane sunt dispărute. Ministrul șef al statului indian Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, a declarat reporterilor că cifra ar putea crește.

Dezastrul a început în jurul orei 10:45, ora locală, când o parte a ghețarului Nanda Devi s-a rupt într-o zonă fragilă din punct de vedere ecologic din Uttarakhand, un stat indian care se învecinează cu Nepalul și China, aflat în vârful Himalaya. Ecologiștii au avertizat mult timp împotriva construirii de baraje și centrale electrice acolo, deoarece este foarte predispus la alunecări de teren și inundații.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ghetar ruptinundatii indiaNanda DeviNanda Devi din Himalaya
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes