Sport

Golurile istorice ale lui Maradona: Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului, în acelaşi meci – VIDEO

Diego Armando Maradona a marcat multe goluri în cariera lui, însă două dintre ele au locul lor în istorie, adânc întipărite.

La Cupa Mondială din Mexic, Argentina a jucat în sferturi cu Anglia, la 22 iunie 1986.

În minutul 51, la o minge respinsă greşit de Steve Hodge, aflat în marginea careului mare al englezilor, balonul a descris o boltă spre propria poartă. Către el s-au repezit portarul Peter Shilton şi Maradona, ambii în săritură, la vreo opt metri de poartă.

Argentinianul a împins mingea cu mâna stângă, suficent ca Shilton, care se aruncase cu mana dreaptă înainte, pentru a o respinge, să rateze intercepţia. Balonul s-a dus în poartă, iar arbitrul, care nu a văzut henţul, a validat golul, în ciuda protestelor vehemente ale jucătorilor englezi.

„Căutam un spaţiu pentru că englezii erau de piatră. Fenwick, Butcher, toţi din apărare erau uriaşi. Valdano nu mi-a dat pasa mie, ci a greşit şi a ajuns la Samson. Samson a dat în spate. Am văzut mingea pe sus şi, în câteva secunde, mi-am dat seama că nu aş ajunge la cap, aşa că mi-a venit în minte să pun mâna şi capul. Am văzut mingea în poartă şi am început să strig: Gol, Gol. Idiotul de Checho m-a întrebat dacă am făcut-o cu mâna mea. <Taci din gură, tâmpitule, şi îmbrăţişează-mă>, i-am spus. Au început toţi să mă îmbrăţişeze. De asemenea, Valdano mi-a zis: <Nu-mi spune că a fost cu mâna?> Şi i-am răspuns la fel. <Îţi spun mai târziu, Valdano>”, a povestit Maradona, la mulţi ani după acel meci. 

Câteva minute mai târziu, după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă a marcat cu mâna, Maradona a răspuns: „A fost mâna lui Dumnezeu”.

La patru minute după „Mâna lui Dumnezeu” a urmat „Golul secolului”, considerat cel mai frumos gol după o acţiune individuală din istorie. Maradona a primit un balon în propria jumătate de la Hector Enrique şi a început o cursă de 55 de metri, timp de zece secunde, în care a driblat cinci adversari, inclusiv pe Shilton, şi a ridicat scorul la 2-0.

Partida avea să se încheie cu 2-1 pentru argentinieni, amintește news.ro

La 29 iunie 1986, Maradona ridica trofeul mondial deasupra capului, după ce Argentina învingea, în finală, cu 3-2, reprezentativa Republicii Federale Germania.

VIDEO

Diego Maradona a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 60 de ani.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Simona Halep, în carantină! Se află în Australia pentru primele turnee ale anului

Mihnea Tudor

Gabi Iancu s-a transferat în Rusia

Mihnea Tudor

Covid-19: Rică Răducanu, internat în spital

Mihnea Tudor

Simona Halep, înaintea Australian Open: Am aşteptări destul de mari

Mihnea Tudor

Australian Open 2021 » Mihaela Buzărnescu, în turul al doilea al calificărilor

Saghin Cristian

Dan Petrescu și-a găsit echipă în Turcia. A semnat contractul

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »