Google a creat un software ce proiectează cipuri mai rapid decât oamenii

Google a creat un software ce proiectează cipuri mai rapid decât oamenii
Google a creat un software ce proiectează cipuri mai rapid decât oamenii

Google anunță că a dezvoltat un software de inteligenţă artificială ce poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii, transmite CNBC.

Gigantul tehnologic a afirmat, într-o lucrare publicată în revista Nature, că un cip a cărui proiectare de către oameni ar putea dura luni de zile poate fi creat de noul său software de inteligenţă artificială în mai puţin de şase ore.

Inteligenţa artificială a fost deja utilizată pentru a dezvolta cea mai recentă iteraţie a cipurilor TPU (tensor processing unit) ale Google, care sunt utilizate pentru a rula sarcini legate de AI, potrivit Google.

”Metoda noastră a fost utilizată în producţie pentru a proiecta următoarea generaţie de cipuri TPU ale Google”, au scris autorii lucrării, condusă de Azalia Mirhoseini, şefa Google pentru sistemele de învăţare automată.

Google foloseşte AI pentru a proiecta cipuri care pot fi folosite pentru a crea sisteme de AI mai sofisticate. Mai exact, noua inteligenţă artificială Google poate elabora ”planul de bază” al unui cip. Aceasta implică, în esenţă, reprezentarea grafică a unor componente precum procesoare, procesoare de grafică şi memorie plasate pe matriţa de siliciu unul faţă de celălalt – poziţionarea lor pe aceste plăci minuscule este importantă deoarece afectează consumul de energie al cipului şi viteza de procesare.

Sisteme similare pot învinge şi oamenii la jocuri complexe precum Go şi şah. În aceste scenarii, algoritmii sunt instruiţi pentru a efectua mutări de piese care le cresc şansele de a câştiga jocul, dar în scenariul cu cip AI este instruit să găsească cea mai bună combinaţie de componente pentru a o face cât mai eficientă din punct de vedere al calculului.

Sistemul AI a fost alimentat cu 10.000 de planuri de cip pentru a „învăţa” ce funcţionează şi ce nu. În timp ce proiectanţii umani de cipuri dispun de obicei de componente în linii îngrijite, AI Google utilizează o abordare mai dezordonată pentru a-şi proiecta cipurile.

Celebrul AI ”AlphaGo” al DeepMind a făcut o mişcare extrem de neconvenţională împotriva campionului mondial Go Sed Lee, în 2016, care a uimit jucătorii Go din întreaga lume. Inginerii Google au menţionat în lucrare că descoperirea ar putea avea ”implicaţii majore” pentru sectorul semiconductorilor.

Descoperirea a fost apreciată ca ”o realizare importantă” care va fi ”un ajutor imens în accelerarea lanţului de aprovizionare”, se precizează într-un editorial din revista Nature.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

googleinteligenta artificialainteligenta mai rapida decat oameniiproiecteaza cipuri
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes