Guvern pentru România – Ciolacu anunță deja cum se vor împărți ministerele

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat, marţi, după întâlnirea cu PNL, UDMR şi minorităţi, că miercuri vor începe discuţiile pe fiecare capitol din programul de guvernare.

El arătând că încă nu s-a discutat despre împărţirea portofoliilor dar se va face conform ponderii din Parlament a celor două partide. Despre cota unică de impozitate, pe care liberalii vor să o păstreze, liderul PSD a precizat că în mod categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi, social-democraţii preferând o impozitare progresivă, în funcţie de venituri.

Marcel Ciolacu a spus că a fost prima întâlnire a PNL şi PSD, într-o echipă completă şi alături de reprezentanţii UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

”Vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte al programului de guvernare. În programul de guvernare ar trebui cu măsuri pentru termen scurt şi mediu. Ce măsuri se iau pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi de depăşirea iernii, pentru că românii sunt afectaţi de criza energiei şi pandemie şi restul de măsuri până în 2024”, a spus liderul PSD.

Despre împărţirea portofoliilor, Ciolacu a arătat că ”este o împărţire în funcţie de ponderea în Parlament”.

”Nu am intrat în detalii dacă se micşorează sau creşte numărul de ministere. Toate aceste lucruri se vor stabili ulterior în urma negocierilor”, a spus el.

Despre discuţiile de miercuri, Ciolacu a arătat că acestea vor viza capitolul economic şi justiţie.

”E o prioritate rectificarea bugetară. Şi pe urmă de la 12.00 urmează discuţiile pe capitolul Justiţie. Vor merge domni Cazanciuc, Corlăţean, doamna Maia Teodoroiu. O să fie o discuţie mai amplă”, a afirmat preşedintele PSD.

Despre desfiinţarea SIIJ, o prioritate a liberalilor, Marcel Ciolacu a afirmat că ”a văzut cum a funcţionat Justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează ea cu SIIJ”.

”Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”, a precizat el.

Marcel Ciolacu a arătat, despre impozitarea progresivă, pe care cei de la PSD vor să o impună în programul de guvernare, preşedintele PSD a spus că ”ar arăta cum arată în restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate”.

”Mai sunt patru ţări care au rămas cu cota unică. Despre înlocuirea cotei unice ar trebui să discutăm la anul pentru formarea bugetului anului viitor. Categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi. Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci”, a spus el, arătând că trebuie să vedem practica europeană şi să vină specialiştii.

”Cred că anul următor avem timp să discutăm acest subiect. Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară cu cotă unică. În Ungaria e încă o cotă unică, dar ştim că impozitează foarte mult multinaţionale. E o soluţie, nu o condiţie”, a explicat Ciolacu.

Întrebat la ce nu renunţă PSD sau ce exclude din programul comun de guvernare al PNL şi PSD, Ciolacu a răspuns: ”Privatizarea Trezoreriei e exclusă, vânzarea Hidroelectrica sub nicio formă” şi a adăugat că ”trebuie găsite soluţii pentru mărirea nivelului de trai, a pensiilor, a alocaţiilor, altfel românii nu vor depăşi această iarnă”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

guvern nou marcel ciolacu negocieri guvern negocieri minister
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes