Guvernul a aprobat metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. Premierul cere o strategie pe termen lung

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu. El a adăugat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi am putea avea implementată această strategie în cel mult un an. “Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor şi salvarea bunurilor create de om”, a afirmat secretatul de stat în Ministerul Mediului Robert Szep.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. În şedinţa de Guvern am transmis, în afară de această OUG, nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de controlare a populaţiei de urşi, pe termen lung, şi înţeleg că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Robert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a arătat că prin această ordonanţă se stabileşte “o procedură de intervenţie imediată în cazul în care în intravilanul localităţilor, în zonele locuite, există un pericol iminent la adresa siguranţei (…) persoanelor”.

El a menţionat că ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu a putut fi prezent întrucât participă la reuniunea informală a miniştrilor de resort din UE, dar joi va organiza o conferinţă de presă pentru a vorbi despre această OUG.

“Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor şi salvarea bunurilor create de om (…) În proiectul de OUG am definit ce înseamnă intervenţie imediată, am definit ce înseamnă intervenţie prin alungare, am definit ce înseamnă intervenţie prin tranchilizare şi relocare, respectiv ce înseamnă extragere prin împuşcare sau prin eutanasiere”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, intervenţia este diferită în funcţie de gradul de risc.

“În cazul în care riscul este redus, adică animalul a fost observat ocazional în jurul localităţilor sau intră în intravilan, sau se retrage la observarea oamenilor, se poate interveni prin îndepărtare prin alungare, cu diferite mijloace. În cazul riscului mediu, definit în prezenta OUG, se poate interveni prin îndepărtare prin tranchilizarea sau relocare. La acest risc se încadrează situaţiile în care animalul nu se retrage la observarea oamenilor, lansează un atac fals atunci când este surprins, a fost observat în repetate rânduri în intravilan, nu este oprit de măsurile de protecţie existente, de exemplu gardul electric, sau se hrăneşte cu resturi în prezenţa oamenilor”, a afirmat Szep.

O a treia situaţie este cea de risc mare şi atunci este posibilă intervenţia prin eutanasiere sau chiar împuşcare.

“Acestea sunt situaţii extreme, pentru că vom încerca ca primele două metode să fie cele care, în cele mai multe cazuri, să le punem în operă. Aici sunt încadrate următoarele situaţii: dacă animalul este prins într-o capcană neautorizată şi prezină răni incompatibile cu viaţa, lansează un atac real asupra populaţiei, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanţelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită sau atacă animalele domestice în intravilan”, a enumerat Robert Szep.

Populația de urși, evaluată oficial

El a adăugat că la Ministerul Mediului este câştigat un proiect de 10 milioane de euro prin care va fi evaluată populaţia de urşi prin metode genetice, respectiv se va crea un sanctuar al urşilor, pe 60 de hectare, unde să fie relocate exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate.

Secretarul de stat a prezentat şi componenţa echipei de intervenţie, în care trebuie să se regăsească şi personalul tehnic de specialitate, adică exclusiv personalul angajat al gestionarului, adică paznicii de vânătoare, “în niciun caz membrii asociaţiei sau membri invitaţi sau altcineva”. 

Detalii au fost oferite şi într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Conform acestuia, actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea  atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos)  asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

“Scopul principal al Ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice”, se arată în comunicat.

Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Cum se intervine la urs

Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionareaintervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenţie este formată din:

– primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situaţii de urgenţă conform art. 12 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă;

– personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs;

– personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul;

– medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenţie este primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Eliminarea urșilor

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii:

– dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;

– dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;

– dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;

– în cazul în care exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă;

– dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată şi nu sunt identificate alte soluţii;

– dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.

Conform sursei citate, în vederea punerii în aplicare a acestor prevederi şi pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea şi relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împuşcare a exemplarelor de urs, unităţile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare şi medicii veterinari, cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Modelele de contracte de prestări servicii se stabilesc prin ordin al ministrului Mediului, apelor şi pădurilor, care se emite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu Gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

eliminare urs impuscare urs interventie imediata populatie urs ursul brun
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes