Guvernul a depus la CCR sesizarea referitoare la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Dancă: PSD, partid de piromani

Guvernul a depus vineri, la Curtea Constituţională, sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament în legătură cu moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi prezentată deja în Parlament în urmă cu o zi. Şeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a cerut PSD să aştepte decizia Curţii înainte de a stabili data votului la moţiune. Guvernul reclamă, în sesizare, depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, precum şi încălcarea Constituţiei prin fragmentarea procedurii moţiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare.

Conform textului sesizării, ”existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, fiind încălcate dispoziţiile art.113 alin.(4) şi ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moţiunii de cenzură odată declanşată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moţiunii în şedinţa comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare”.

”Moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori, cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus”, argumentează Guvernul, considerând că cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună la momentul iniţierii moţiunii de cenzură.

Încălcarea principiului stabilităţii activităţii Guvernului

”Depunerea moţiunii de cenzură în perioada cuprinsă între sesiunile ordinare cu consecinţa convocării Parlamentului în sesiune extraordinară încalcă principiul pozitiv al stabilităţii guvernamentale avut în vedere de Constituantă”, se arată în sesizare.

În opinia autorilor sesizării, ”având în vedere că numărul de sesiuni extraordinare nu este limitat, prin depunerea unei moţiuni de cenzură într-un astfel de cadru, se poate ocoli uşor interdicţia imperativă din Constituţia României, ca aceiaşi semnatari să nu poată susţine mai mult de o moţiune de cenzură în aceeaşi sesiune parlamentară”.

”Or, dacă semnatarii nu pot susţine de două ori o moţiune de cenzură într-o sesiune care durează până la 6 luni, nu ar trebui admis ca aceştia să poată depune oricâte moţiuni de cenzură pe perioada cuprinsă între sesiunile parlamentare ordinare, prin convocarea de sesiuni extraordinare multiple şi succesive. Ar fi o fraudare a obiectivului urmărit de legiuitorul constituţional, acela de a asigura stabilitatea Guvernului, transpus în art. 113, principiu care decurge în primul rând din condiţiile stabilite de legiuitorul constituant pentru iniţierea şi adoptarea unei moţiuni de cenzură (1/4 din numărul senatorilor şi deputaţilor, vot cu majoritate absolută, vot secret, o procedură alertă cu termene stabilite în mod clar, restricţia neiniţierii a mai mult de o moţiune / sesiune, dacă prima a fost respinsă), condiţii restrictive care sunt de natură să asigure această stabilitate”, indică Guvernul.

Dublă sancțiune

De asemenea, acuză că fragmentarea procedurii moţiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare încalcă art. 113 alin. (4) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie, iar convocarea sesiunii extraordinare exclusiv pentru etapa prezentării moţiunii de cenzură contravine dispoziţiilor art. 113 alin (3), potrivit căruia dezbaterea moţiunii se face după 3 zile de la prezentare

”În concluzie, vă solicităm să constataţi existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispoziţiile art.66 alin.(1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului. De asemenea, vă solicităm să constataţi că moţiunea de cenzură depusă la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori, având titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” şi conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu putea fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cea convocată la data de 17 august 2020 prin Decizia Preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului nr.3/2020, doar cu încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni politice în temeiul aceleiaşi moţiuni de cenzură, fapt care încalcă principiul stabilităţii activităţii Guvernului. Vă rugăm să constataţi că dezbaterea moţiunii nr. 2 MC/2020 este caducă deoarece fracturarea procedurii în etapa de prezentare şi ulterior în etapa de dezbatere şi vot se răsfrânge asupra întregii proceduri şi atrage lipsirea de efecte a moţiunii iniţiate la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori”, este concluzia sesizării semnate de către premierull Ludovic Orban.

PSD, partid de piromani

Ionel Dancă: Partidul Social Democrat este pur şi simplu un partid de piromani, dau foc la ţară şi se uită cu satisfacţie cinică cum guvernul pe post de pompier trebuie să stingă focul.

“Am sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare şi cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale. Pentru orice om normal la cap sensul prevederilor constituţionale este foarte clar în ceea ce priveşte posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare”, a declarat Ionel Dancă, la ieşirea din sediul CCR.

El a precizat că social-democraţii nu pot depune o moţiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară.

“Toate prevederile constituţionale sunt în sensul garantării stabilităţii guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia şi doar o interpretare abuzivă aşa cum ne-am obişnuit din partea PSD-ului poate înţelege că se poate depune o moţiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară”; a spus şeful Cancelariei primului ministru.

El a menţionat că demersul PSD are numeroase vicii constituţionale.

“Întreaga procedură de depunere a moţiunii de cenzură iniţiată de PSD este virusată de numeroase vicii constituţionale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moţiunii de cenzură, fără a votat şi adopta în plen ordinea de zi în ceea ce priveşte dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură, este contrar prevederilor constituţionale şi ale regulamentului de funcţionare ale celor două Camere. Nu se poate prezenta o moţiune de cenzură într-o sesiune şi dezbate şi vota în altă sesiune parlamentară. Este o aberaţie juridico-constituţională, care putea fi gândită doar de către PSD”, a mai afirmat Ionel Dancă.

El consideră că procedura de depunere a moţiunii a fost una superficială.

“În ciuda valenţelor juridice ale corifeilor PSD care au speculat fiecare virgulă din Constituţie atunci când era vorba de salvarea unor infractori din Partidul Social Democrat, de această dată se pare că întreaga procedură de depunerea moţiunii de cenzură a fost una superficială făcută într-un demers politicianist, fără respectarea unor minime rigori constituţionale”, a precizat şeful Cancelariei primului ministru.

Ionel Dancă a criticat şi textul moţiunii de cenzură, spunând că reprezintă minciuni fără legătură cu realitatea.

“Referitor la textul moţiunii de cenzură pentru că dincolo această procedură textul moţiunii de cenzură reprezintă o serie de minciuni de la un cap la altul, fără nicio legătură cu realitatea. Este clară intenţia PSD-ului de a provoca haos în România, aşa cum au făcut-o încă de la începutul pandemiei, sabotând orice acţiune a Guvernului, lăsând Guvernul fără instrumentele legale necesare pentru a putea combate răspândirea infecţiilor cu coronavirus, sabotând acţiunea Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea numeroaselor măsuri de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de efectele provocate de criza sanitară”, a transmis Ionel Dancă.

Şeful Cancelariei primului ministru crede că PSD este un partid de piromani, dau foc la ţară şi se uită cum Guvernul trebuie să stingă focul:

“Partidul Social Democrat este pur şi simplu un partid de piromani, dau foc la ţară şi se uită cu satisfacţie cinică cum guvernul pe post de pompier trebuie să stingă focul. Nu au nicio logică în toate acţiunile lor politice, în momentul de faţă cui i-ar folosi ca ţara să nu aibă un guvern cu puteri depline în condiţiile în care criza sanitară nu s-a încheiat, situaţia economică este una dificilă şi Guvernul a adoptat un program de relansare economică şi de investiţii, care se ducă la dezvoltarea economică a ţării şi să ajute la relansarea economică a României”, a mai declarat Ionel Dancă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va respecta decizia Curţii Constituţionale, dar că există şi varianta de a merge la vot cât mai repede.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

guvern motiune ccr motiune de cenzura psd motiunea de cenzura atacata la ccr partid de piromani sesizare la ccr motiune de cenzura
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes