Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Turcan invocă ”populismul ieftin, cinic” de care a dat dovadă Parlamentul

Guvernul Orban a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Hotărârea a fost adoptată în ședința de miercuri după-amiază.

Anunțul oficial a fost făcut de vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta i-a îndemnat din nou pe români să respecte regulile sanitare și de distanțare socială și a ținut să remarce „nonsensul” în pozițiile publice ale negaționiștilor: ei susțin că nu există coronavirusul, dar, în același timp, blamează Guvernul pentru creșterea numărului de infectări. Turcan a ținut să se refere și la „populismul ieftin, cinic” de care a dat dovadă Parlamentul. Ea a precizat că am început să pierdem mult din ce am câștigat în lupta cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, din cauza unor politicieni „aroganți și iresponsabili”.

Vicepremierul Raluca Turcan a insistat că măsura prelungirii stării de alertă este necesară din cauza modului în care a evoluat epidemia de coronavirus în țara noastră în ultimele săptămâni. Nu vor fi impuse noi restricții, dar nici nu vor fi adoptate noi măsuri de relaxare.

”Nu sunt invenții și dacă românii privesc cu atenție, pot vedea că oamenii ca îndeamnă la nerespectarea regulilor spun, pe de o parte, că virusul nu există, de cealaltă parte, acuză Guvernul de creștera numărului de infectări. E un nonsens. Avem în continuare nevoie de acest efort comun pe care l-am văzut în perioada stării de urgență”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern.

Actele Guvernului, măcelărite de Parlament

Raluca Turcan a mai declarat că niciodată după 1989 un Guvern nu a mai fost în situația de adopta măsuri atât de severe și, de parcă epidemia de coronavirus nu ar fi fost suficientă, au mai trebuit să se confrunte și cu populismul majorității parlamentare controlate de PSD:

”Niciodată după 1989 un Guvern nu a mai fost în situația de adopta măsuri atât de severe. Faptul că nu ne-am dat în lături de la adoptarea unor măsuri severe a demonstrat că nu am tratat această criză cu jumătăți de măsuri. Vă rog să vă imaginați ce ar fi însemnnat ca, în plină criză, Guvernul să se gândească la beneficii electorale, să caute simpatie politică și să trateze lucrurile cu jumătate de măsură. Ar fi fost un dezastru pentru toată lumea.

Noi nu vrem ca România să ajungă în acel punct în care efortul cu rezultate bune să fie pus între paranteze din cauza politicienilor care caută voturi și sunt dispuși să amaneteze sănătatea publică pentru o mână de voturi.

Am oferit mereu, când Parlamentul a solicitat, informații exacte la problemele deosebit de dificile cu care ne confruntăm. Chiar dacă am încercat imprimarea unei cooperări loiale între Guvern și Parlament, nu am primit același răspuns din partea Parlamentului, ba chiar ne-am confruntat cu obstacole și piedici populiste. Mare parte dintre actele normative adoptate de Guvern au fost măcelărite de Parlament, fapt ce ne-a îngreunat activitatea guvernamentală și mai ales efortul de a face față pandemiei. Mai mult, prin amendamentele succesive aduse la Ordonanțele Guvernului, s-a creat o povară bugetară de peste 2% din PIB. Numai în anul 2020 s-a întâmplat lucrul acesta, în condițiile în care majoritatea din jurul PSD știa foarte bine situația financiară pe care au lăsat-o la finele anului trecut. Atunci aveam un deficit de 4,6% din PIB.

Rezultatele au fost spulberate de un populism cinic

La aproape două luni de la încetarea stării de urgență constatăm cu tristețe că o creștere de la începutul lunii iulie, din cauza unor politicieni aroganți, iresponsabili și care incită la nerespectarea regulilor sanitare și care neagă existența unui virus care a răpus atâtea vieți.

Din păcate, rezultatele foarte bune obținute în colaborarea între Guvern și oameni au fost spulberate de un populism ieftin, cinic care sperăm să înceteze, iar disponibilitatea unor politicieni de a arunca în aer preocupările de sănătate ale fiecărui român să înceteze și să avem parte de un efort comun din partea tuturor instituțiilor”, a mai declarat Raluca Turcan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cu cat se prelungeste starea de alertaprelungire stare de alertaraluca turcanstare de alerta prelungita
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes