Cu 290 de voturi ”pentru”, Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului. Au fost înregistrate 95 de voturi ”împotrivă”. Din poziţia de preşedinte al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe noul premier Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu le-a mulţumit parlamentarilor, promiţând că va încerca să se ridice la nivelul aşteptărilor acestora şi ale românilor, în perioada următoare.
UPDATE – ”Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.
UPDATE – Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari.
385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă.
”Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 de voturi pentru. Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 290 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca parlamentul să acorde încrederea Guvernului, programul şi listei Guvernului prezentate de Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru”, a fost anunţul în plenul reunit.
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a afirmat că Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului. ”Îl felicit pe domnul prim-ministru şi felicit membrii cabinetului” a spus Ciucă.
Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării. „Fuga nu e în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a adăugat liderul PSD. El s-a declarat în favoarea eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat că ţara noastră a ajuns la acelaşi nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei. Liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban a împărţit parlamentarilor PNL câte trei trandafiri şi adeziuni la PSD, fiind ironizat de Ciucă şi Ciolacu.
UPDATE – Votul pentru învestirea Guvernului Ciolacu s-a încheiat, urmând ca voturile să fie numărate. Pentru învestire sunt necesare 234 de voturi, iar PSD, PNL şi minorităţile naţionale au împreună suficiente.
UPDATE – Votul secret cu bile al parlamentarilor privind Guvernul Ciolacu a început. Şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari, conform anunţului făcut la începutul şedinţei.
UPDATE – La momentul începerii discursului lui Ciolacu, parlamentarii din Forţa Dreptei, inclusiv liderul partidului, fostul premier Ludovic Orban, au distribuit câte 3 trandafiri roşii şi câte un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Naţional Liberal.
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a reacţionat: ”Domnul Orban, când aţi fost premier cu PSD vă plăceau trandafirii”.
Marcel Ciolacu, după ce Orban a fost apaludat, a comentat: ”Presupun că îl aplaudaţi pentru cele întâmplate în timpul pandemiei, la Unifarm”.
UPDATE – Premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului.
UPDATE – Senatorul Diana Şoşoacă s-a aflat în centrul unei dispute privind minutele alocate pentru discursurile neafiliiaţilor.
UPDATE – Şi-au anunţat prezenţa 418 parlamentari din 465.
La propunerea senatorului Diana Şoşoacă, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria lui Eminescu şi a victimelor din 13-15 iunie 1990
ŞTIREA INIŢIALĂ – Şedinţa este programată la ora 12.00.
Potrivit ordinii de zi a acesteia, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului, după care vor urma dezbateri.
La finalul acestora, este programat votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.
Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea
Ministerul Culturii – Raluca Turcan
Guvernul propus de Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi.
Majoritatea miniştrilor PSD care rămân în Guvern îşi păstrează portofoliile. Astfel, vor conduce ministerele pe care le-au condus şi până acum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvăr, Marius Budăi şi Alexandru Rafila. La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior.
Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, dar vor prelua alte ministere. Predoiu va fi şi vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu.
Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, iar toţi au fost avizaţi favorabil.
După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza aşa-numita rotativă guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.
După ieşirea USR de la guvernare, PSD, PNL şi UDMR au semnat acordul politic care viza formarea Coaliţiei Naţionale pentru România – coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024.
Documentul prevedea premier prin rotaţie şi schimbarea unor ministere între PSD şi PNL, în mai 2023. Perioada a fost prelungită, din cauza protestelor din ţară, în special din cauza grevei generale din învăţământ.
La efectuarea rotativei, PNL şi PSD au renegociat portofoliile, vizând inclusiv ministerele Dezvoltării şi Mediului, deţinute anterior de către UDMR. Ministerul Sportului, care a fost tot al UDMR, a fost comasat în Guvernul Ciolacu.
Nemulţumiţi de faptul că nu au putut rămâne cu niciunul dintre ministerele de care s-au ocupat până acum, fără a primi nicio motivaţie obiectivă, liderii UDMR au anunţat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL şi PSD. Formaţiunea va participa la şedinţa de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota.
Comenteaza cu profilul facebook