Guvernul Orban a adoptat noile măsuri de restricție cu aplicare de la 1 august. Dansul, interzis. Text integral

Guvernul Orban a adoptat noile măsuri de restricție cu aplicare de la 1 august. Dansul, interzis. Text integral
Guvernul Orban a adoptat noile măsuri de restricție cu aplicare de la 1 august. Dansul, interzis. Text integral

Secretarul de stat dr. Raed Arafat a prezentat noile măsuri privind limitarea răspândirii noului coronavirus, propuse de Comitetul Național pentru Stuații de Urgență și aprobate în ședința de Guvern. Deşi iniţial se vorbea de distanţare fizică pe plajele din România pentru toate persoanele care nu fac parte din aceeaşi familie, Raed Arafat a anunţat că Guvernul a eliminat aceste măsuri din Hotărârea de Guvern.

Raed Arafat, șeful GCS, spune că Direcția Sanitară Publică de la nivelul Consiliului Județean va stabili spațiile și intervalele în care populația va purta masca de protecție în spațiu public.

Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare – stațiile de autobuz, peroanele – falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a Comitetului județean pentru Situații de Urgență sau al Municipiului București”, a anunțat Raed Arafat.

”Proprietarii spațiilor deschise afișează la loc vizibil obligativitatea purtării măștilor în spații deschise. Operatorii economici au obligația să respecte programul cu publicul, au obligația să limiteze numărul de clienți la numărul de scaune. Este valabil și pentru sălile de jocuri de noroc. Nu mai este în Hotărârea de Guvern prevederea referitoare la soții care merg cu copiii pe plajă. S-a constatat că există suficiente regulamente pentru plajă, cu condiția ca ele să fie respectate. Nu mai sunt prevederi referitoare la plajă.

Dansul interzis

”Dansul a rămas ca restricție, poate fi impusă la decizia Comitetului pentru Situații de Urgență. Dansul nu este permis, oricum. Faptul că s-a permis este pentru că nu s-a spus clar acest lucru, că nu este permis”, a declarat Raed Arafat, miercuri seara.

”La intrare trebuie sa fie afisat. Operatorii economici care desfasoara activitatea la terase sau baruri au obligația sa respecte orarul de lucru cu publicul la propunerea Grupului de Suport sau a Comitetului Județean sau municipiul București pentru Situații de Urgență să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți pe scaune se aplică și la locurile unde se desfășoară jocurile de noroc”, a transmis Raed Arafat.

Guvernul a adoptat miercuri seara o Hotărâre privind noile măsuri de restricție care se aplică de la 1 august. Măsura vine în completarea Hotărârii de prelungire a stării de alertă.

Textul integral al Hotărârii de Guvern

Art. 1 – Anexele nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 16 iulie 2020 se modifică și se completează după cum urmează:

1. La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:„Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice,în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”

2. La anexa nr.2, articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:„Art. 2 – Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 – 12 se urmărește de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.”

3. La anexa nr.3, după punctul 3 al articolului 5 se introduc trei noi puncte, pct. 4 – 6, cu următorul cuprins:

  1. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.
  1. Măsurile prevăzute la pct.4 se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.6. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”

4. La anexa nr.3, după punctul 4 al articolului 8 se introduce un nou punct, pct. 41, cu următorul cuprins: „41. Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.”

5. La anexa nr. 3, alineatul (15) al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins: „(15) Măsurile prevăzute la art. 8 pct. 4 se pun în aplicare de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerul Sănătății. Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 8 pct.4 și 41 se urmărește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne.”

Art. 2 – Măsurile prevăzute la articolul 1 intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

masca obligatorie masca spatii deschise raed arafat restrictii 1 august restrictii litoral
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes