Guvernul răspunde acuzațiilor Greenpeace privind Roșia Montană: Cîțu nu a propus retragerea dosarului de înscriere în patromoniul UNESCO

Guvernul răspunde acuzațiilor Greenpeace privind Roșia Montană: Cîțu nu a propus retragerea dosarului de înscriere în patromoniul UNESCO
Guvernul răspunde acuzațiilor Greenpeace privind Roșia Montană: Cîțu nu a propus retragerea dosarului de înscriere în patromoniul UNESCO

Biroul de presă al Guvernului a transmis, miercuri, cu privire la informaţiile lansate în spaţiul public de Greenpeace referitor la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi la implicarea premierului în acest demers, că Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi că declaraţiile ce i-au fost atribuite sunt false.

Într-un comunicat transmis de biroul de presă al Guvernului se precizează: „Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană. Prin urmare, declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false. Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul Coaliţiei”.

Greenpeace a protestat miercuri, faţă de o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană. Activiştii de mediu au dezvelit o statuie  în Piaţa Victoriei. ”Ne-am strâns azi în Piaţa Victoriei ca să Dezvelim o statuie din aur de la Roşia Montană!  Statuia domnului Cîţu a primit bănuţi de aur din partea participanţilor, dar când a trebuit să răspundă la întrebările mulţumii a luat dosarul de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO şi a plecat în fugă. Oare se grăbeşte să-l retragă?”, anunţă Greenpeace.  

Protestul a avut loc în contextul reluării discuţiilor din coaliţie pe tema Roşia Montană. „Discuţiile din coaliţia de guvernare vor fi reluate în 7 iulie. E important să le arătăm politicienilor că suntem cu ochii pe ei şi că nu acceptăm să retragă dosarul Roşia Montană de pe masa Comitetului UNESCO”, au mai transmis activiştii.

Marţi, pe greenpeace.org, a fost publicat un apel către Guvern: „În contextul discutării, pe 24 iulie 2021, în Comitetul Patrimoniului Mondial, a candidaturii Sitului Minier Istoric de la Roşia Montană pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial, nominalizare care se bucură de recomandare de înscriere din partea organismelor consultative ale Comitetului, vă solicităm public ca, în cel mai scurt timp şi fără prejudicii în raport cu situaţia Roşiei Montane (în contextul dezbaterii din Comitetul UNESCO, dar şi în cadrul arbitrajului de la Washington), să vă respectaţi angajamentele luate atât prin programele de guvernare (prin care aţi promis «Transformarea localităţii într-un model de dezvoltare sustenabilă, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural şi natural şi pe implicare civică», «Transferarea Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roşia Montană în cea a Ministerului Culturii, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional al Mineritului Aurifer»; «Continuarea finanţării restaurării obiectelor din Lista Monumentelor Istorice prin PNR sau prin Timbrul Monumentelor Istorice»; «Sprijinirea administraţiei locale, în vederea realizării Planului Urbanistic General (PUG) Roşia Montană»), cât şi cele făcute în faţa comunităţii internaţionale, a UNESCO şi, mai ales, în faţa comunităţii locale din Roşia Montană”.

Cele peste 70 de asociaţii semnatare ale scrisorii au mai cerut Guvernului să nu întreprindă „niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocaţi discutarea candidaturii Roşiei Montane la UNESCO din iulie 2021”. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

citu greenpeace guvern nu a cerut retragerea inscrierii Rosiei Montane patrimoniu UNESCO premierul florin citu rosia montana rosia montana unesco unesco
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes