Iată ce spune Arafat despre un lockdown total

Iată ce spune Arafat despre un lockdown total
Iată ce spune Arafat despre un lockdown total

Legat de  noile  tulpini de  COVID, secretarul  de stat în MAI, Raed  Arafat, a declarat, marți, că aceste variante se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane.

Cu toate acestea, autoritățile nu intenționează să introducă o carantină la nivel național. 

” În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total”, a spus secretarul de stat la Antena 3, întrebat fiind despre eventualele noi măsuri restrictive în contextul creșterii ratei de incidență.

Arafat a mai precizat că autoritățile preferă să abordeze situația la nivel local.

“În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție. La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Tmișoarei și a localităților limitrofe”, a precizat secretarul de stat.

Secretarul de stat din MAI a comentat și situația creată în urma confirmării, în România, a variantelor britanică, sud-africană și braziliană a SARS-CoV-2.

“Era de așteptat. Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România.

Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara”, a declarat Raed Arafat.

Problema este că aceste variante se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane (decât în cazul infectării cu tulpina dominantă în trecut), a explicat șeful DSU.

“Asta înseamnă cazuri mai multe într-o perioadă mai mică, ceea ce duce la creșterea presiunii pe sistemul sanitar”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, vaccinul rămâne la soluția optimă. “E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze”, a mai spus secretatul de stat.

Vaccinurile reduc șansa de a face forma gravă a bolii dar continuăm și cu măsurile de distanțare și limitare a mobilității, până vom avea un număr mai mare de persoane vaccinate.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

arafat arafat lockdown total lockdown raed arafat
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes