Ileana Vulpescu a murit

Ileana Vulpescu a murit
Ileana Vulpescu a murit

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 89 de ani, iar tristul anunț a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru, pe pagina sa de Facebook:

”LA DESPĂRȚIREA DE O MARE SCRIITOARE…

A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

La rândul său, Radu Herjeu a transmis un mesaj:

”S-a mai stins un reper al adolescenței mele. Fiecare întâlnire cu cărțile ei, încă din liceu, de la Arta Conversației (care făcea parte din treimea volumelor care circulau din mână-n mână, ca lecturi obligatorii neoficiale, alături de Cel mai iubit dintre pământeni și Viața pe un peron), era un prilej de bucurie și rezonanță cu personajele sale atât de vii și, paradoxal, atât de triste și nostalgice. Modul în care acestea își depănau amintirile din epoca de început de secol 20 a suplinit un pic absența poveștilor de acest gen din propria-mi familie. Așa că nu am ratat niciun volum. Rămâne, alături de Octavian Paler și Adrian Păunescu, legată emoțional de perioada formării mele ca om, prin urmare face parte din mine cel de acum. Dar nimic nu s-a comparat cu întâlnirile reale, față în față, la emisiunile tv pe care le-am făcut cu domnia sa. Aici eram la lansarea volumului meu Printre rânduri, la care mi-a făcut onoarea să participe. Drum lin, Ileana Vulpescu!”, a fost mesajul transmis de Radu Herjeu.

Ileana Vulpescu, un nume în literatura română

Ileana Vulpescu, autoare a nenumărate volume de proză iubite de public. Dintre ele, cartea care s-a bucurat de un imens succes a fost “Arta conversației”, volum lansat în 1980, la editura Cartea Românească, și care a fost reeditat dupa 1989.

Era una dintre cărțile care nu se găseau pe tarabe în perioada ceaușistă, ci se dădeau “pe sub mână”, adică cu o “bonificație” pentru vânzător. Soțul Ilenei Vulpescu a fost poetul și traducătorul Romulus Vulpescu, care a decedat în 2012.

Ileana Vulpescu s-a născut pe 21 mai 1932, în județul Dolj, comuna Bratovoești., a absolvit Facultatea de Filologie în București, a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică a Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul Explicativ al Limbii române. A scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă.

Din anul 1972, Ileana Vulpescu era membră a Uniunii Scriitorilor din România. Cel mai cunoscut roman al său este Arta conversației, care a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989. Romanele sale au fost traduse în slovacă (“Rămas-bun casei părintești”), maghiară (“Arta conversației”), italiană (“Sărută pământul acesta”) și franceză (“Arta conversației”).

În 1991, întreaga sa activitate literară a fost încununată cu premiul „România Mare”. La 23 octombrie 2015, Ileana Vulpescu a primit un premiu din partea Fundației Dignitas, precum și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență – 2015, conceput de artistul plastic Mircea Nechita.

În același an, în iunie 2015, scriitoarei i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al Craiovei, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate culturală, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române, pentru toate proiectele sale care au promovat și promovează imaginea pozitivă a României și pentru susținerea mediului academic.

A fost distinsă cu medalia Ordinului Național „Steaua României”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

a murit ileana vulpescuarta conversatieiCand a murit ileana vulpescuDe ce a murit ioana vulpescuileana vulpescuileana vulpescu a muritIleana vulpescu cartiIoana vulpescuRomulus vulpescu
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes