Ilie Bolojan: Aparatură medicală de top în Spitalul Județean Oradea

Nu cu mult timp în urmă, reprezentații municipiului Oradea au făcut anunțul conform căruia orașul va avea cel mai mare spital public din țară, cu 1.800 de paturi, in urma finalizarii procesului de unificare dintre Spitalul Judetean si Spitalul Municipal. Ambele unitati medicale sunt subordonate municipalitatii. În plin proces de unificare, Spitalul Județean din Oradea a finalizat lucrările la noul compartiment de radiologie și neuroradiologie intervențională.

Noul proiect pregătit de Spitalul Județean este rezultatul unui parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și Ministerul Sănătății.

”Aceste lucrări, în valoare de 4 milioane lei au fost realizate din bugetul Spitalului Judeţean. Dotarea de ultimă generaţie este compusă dintr-un aparat angio-CT şi un angiograf biplan. Aparatul angio-CT, în valoare de 8 milioane de lei, este finanţat din fonduri europene. Finanţarea face parte din proiectul integrat pe sănătate în judeţ, de 9,4 milioane de euro, pe care Consiliul Judeţean Bihor l-a câştigat din programul transfrontalier 2014 – 2020”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Anul trecut s-au realizat lucrările de construcție ale spațiului. Aceste lucrări,în valoare de 4 milioane lei au fost realizate din bugetul Spitalului Județean.

Dotarea de ultimă generație este compusă dintr-un aparat angio-CT și un angiograf biplan.

Aparatul angio-CT, în valoare de 8 milioane de lei, este finanțat din fonduri europene. Finanțarea face parte din proiectul integrat pe sănătate în județ, de 9,4 milioane de euro, pe care Consiliul Județean Bihor l-a câștigat din programul transfrontalier 2014 – 2020.

Jumătate din această sumă este alocată pentru dotarea Spitalului Județean, iar Primăria Oradea, în calitate de partener, derulează procedurile de achiziție.

Cealaltă jumătate este alocată dotărilor pentru spitalele din județ, pentru sistemul de urgență și pentru medicină.

Angiograful biplan, în valoare de 9,4 milioane de lei, este finanțat de Ministerul Sănătății – 8,4 milioane de lei și de Primăria Oradea – 1 milion de lei.

Celelalte dotări necesare, în valoare de 1 milion lei, au fost finanțate din fondurile spitalului.

”Noile aparate vor permite intervenţiile rapide şi salvatoare de vieţi în accidentele vasculare cerebrale. Pentru aceste operaţii spitalul se bazează pe o echipă de medici profesionişti.  Având în vedere că finanţarea operaţiilor nu este cuprinsă în programele de sănătate, iar noul compartiment are nevoie de o perioadă de funcţionare pentru a-şi certifica activitatea, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor vor asigura bugetul necesar pentru achiziţionarea materialelor şi consumabilelor”, a mai transmis Bolojan.

După ce Oradea a preluat Spitalul Municipal, dar si pe cel judetean, au fost incluse apoi alte patru spitale (de Pneumologie, de Infectioase, de Neurologie-Psihiatrie, pe cel de Obstetrica-Ginecologie, devenite sectii exterioare). Intentia unificarii a ajuns, astfel, la etapa de varf, scopul general fiind acela de a reduce cheltuielile si a creste veniturile si calitatea serviciilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aparatura medicala oradeailie bolojan
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes