Ilie Bolojan pune bazele unei noi companii aeriane locale, o premieră națională

Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, şi Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, au anunţat, joi, înfiinţarea unei companii aeriene locale, pentru a asigura o mai bună conectare a oraşului cu restul ţării, dar şi cu Europa. Din martie 2022, compania îşi propune să opereze curse regulate către Bucureşti şi va cumpăra 2 aeronave, cel târziu în luna ianuarie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, înfiinţarea unei companii aeriene locale.

”Numărul de curse interne şi externe de pe Aeroportul Oradea a fluctuat în ultimii ani, această situaţie fiind influenţată de capacitatea pieţei locale de a susţine aceste zboruri, de abordările Consiliului Judeţean Bihor, de politicile comerciale ale companiilor din piaţa aeronautică şi de situaţia cauzată de pandemie. În acest context, noua companie aeriană locală va asigura o conectivitate mai bună a Municipiului Oradea şi a judeţului Bihor de pe Aeroportul Oradea atât pe plan intern, spre Bucureşti, cât şi pe plan extern, către unul sau mai multe hub-uri din vestul Europei”, a transmis Consiliul Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

Ilie Bolojan afirmă că există un mare interes al firmelor faţă de o mai bună conectivitate.

”Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor oraşe mici din Europa către hub-uri importante aeronautice, să preluăm astfel de modele prin înfiinţarea acestei companii locale. Mai mult, din discuţiile pe care le-am purtat cu marile companii din Oradea, există un interes şi din partea lor pentru a contribui la o mai bună conectivitate a oraşului, pentru că ar fi şi ei participanţi. Inginerii, partenerii de afaceri, managerii de companii ar putea ajunge mult mai repede la Oradea. Ne bazăm pe o participare importantă a acestor companii, printr-o formă pe care o vom stabili la achiziţionarea acestor aeronave. Fiind o companie publică, lucrând transparent, asigurând publicitatea costurilor, să putem beneficia de componenta de responsabilitate socială a mediului de afaceri. Obiectivul nostru este ca în luna septembrie să avem această conpanie şi să ne putem face rezervările pentru primăvara anului viitor. Dorim să achiziţionăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor. Prin urmare, vom face tot ce ţine de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze de pe Aeroportul Oradea către aceste destinaţii”, a precizat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, în conferinţa de presă.

”Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea îşi spune cuvântul. Aceste colaborări duc la dezvoltarea oraşului şi a judeţului Bihor într-un ritm accelerat. Azi a venit rândul conectivităţii aeriene şi a Aeroportului Oradea, pentru că a avea un aeroport dezvoltat, care să ne conecteze cu capitala ţării mult mai bine şi vestul Europei, înseamnă a avea condiţii mult mai bune pentru locuitori, investitori şi turişti. Credem că această companie aeriană pe care o înfiinţează, în premieră în ţară, primăria şi Consiliul Judeţean, va fi de un success real şi îşi va arăta rezultatele în cursul anului viitor” , a menţionat, la rândul său, Florin Birta, primarul Municipiului Oradea.

Obiectivul asumat prin protocolul de colaborare este ca din luna martie, anul 2022, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea – Bucureşti (minim 3 zboruri/ zi în zilele lucrătoare şi minim 2 zboruri/ zi în zilele nelucrătoare), iar din octombrie 2022, să devină operaţionale cursele către unul sau două aeroporturi internaţionale din vestul Europei (minim un zbor/zi).

În următoarea perioadă urmează să fie stabilite soluţiile optime de operare a celor 2 aeronave, mai exact:

  • modalitatea de preluare a aeronavelor: achiziţie/leasing/închiriere;
  • tipul de aeronave şi capacitatea acestora;
  • modalitatea efectivă de operare: operare directă/contractarea serviciilor specifice de la terţi – echipaj, etc.

Conform protocolului, Consiliul Judeţean Bihor va adopta măsuri pentru reorganizarea activităţilor Aeroportului din Oradea (internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităţilor, facilităţi cargo, etc.) în vederea susţinerii companiei aeriene nou înfiinţate. În acelaşi timp, Primăria Municipiului Oradea va derula campanii de promovare a Oradiei şi a zonei metropolitane ca destinaţie turistică şi zonă de investiţii în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aeroport oradeacompanie aeriana localailie bolojan
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes