Imaginea Ştirilor Pro TV, folosită într-o nouă campanie de tip scam, care are ca ţintă utilizatori din România, susține DNSC

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează, luni, că o nouă campanie de tip scam se propagă în aceste zile şi are ca ţintă utilizatori din România. Infractorii cibernetici se folosesc de imaginea Ştirile Pro TV în încercarea de a determina potenţiale victime să ofere date personale sensibile sau date bancare.

”Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! Infractorii cibernetici se folosesc de imaginea Ştirile Pro TV pentru a da impresia că acest articol este promovat chiar de către ei, deşi domeniul webgameshelp[.]com este un indiciu clar că acest lucru nu este adevărat. Aceştia încearcă să atragă potenţiale victime pentru a-şi furniza date personale, financiare sau de autentificare pe pagini de phishing, sub pretextul investiţiilor în criptomonedă”, au transmis, luni, spcialiştii de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Potrivit acestora, este cea mai nouă campanie de tip scam care se propagă în aceste zile în mediul online şi care are ca ţintă utilizatori din România.  

”După ce s-au folosit de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarketuri cu o prezenţă la nivel naţional, metodele infractorilor cibernetici migrează către folosirea imaginii unor instituţii de presă, pentru a da o aură de veridicitate poveştii pe care vor să o prezinte potenţialelor victime. Concret, atacatorii promovează posibilitatea obţinerii unui câştig financiar rapid, printr-un site apărut cu aproximativ 14 zile în urmă. Textul este unul decent din punct de vedere al exprimării în limba română, semn că atacatorii devin din ce în ce mai atenţi la detalii, însă are şi unele greşeli de redactare: Programul de astăzi este disponibil pe site-ul site”, mai arată specialiştii.  

Potrivit acestora, în plus, pagina conţine elemente vizuale similare cu site-ul stirileprotv.ro, element care ar induce în eroare vizitatorii, dacă aceştia nu ar observa că de fapt sunt pe o adresă complet diferită: programul[.]website. 

”Practic, conform acestui presupus articol, un utilizator ar putea ajunge să câştige 1000 de euro pe săptămână ascultând un mesaj vocal de 30 de minute: Sistemul analizează rapid datele primite şi dacă vă înscrieţi în program, atunci după ce ascultaţi un mesaj vocal de 30 de minute, veţi câştiga 1000 de Euro pe săptămână în conformitate cu metoda selectată pentru primirea banilor. Nu lipseşte din această campanie de tip scam nici elementul de urgenţă, necesar pentru stimularea unei decizii rapide a utilizatorilor”, au mai transmis specialiştii.  

Potrivit acestora, după accesarea site-ului la care se face referire în text, utilizatorul este direcţionat către o altă pagină, unde primeşte un mesaj de felicitare, pentru că este printre cei selectaţi să participe la un experiment financiar. Tot acolo este notificat de faptul că astăzi este ultima zi în care ar putea să se înregistreze gratuit, fapt care îl poate determina pe utilizator să ia o decizie pripită. 

”Ulterior, este trimis către alte pagini, unde trebuie să răspundă la 3 întrebări generale. Ultima dintre ele se referă la interesul de a primi bonuri financiare pe telefonul mobil şi are legătură cu pasul următor, în care victimei i se cere să îşi introducă numărul de telefon mobil, pe o altă pagină. Ultimul pas, unul vital pentru succesul schemei de fraudare, este apelarea unui număr de telefon prin indicarea apăsării unui buton (sună şi ascultă). Practic, în momentul în care se apasă butonul sună şi ascultă, se efectuează un apel la un număr cu suprataxă şi nu este în niciun caz vorba despre un mesaj vocal. Aceste linii telefonice cu suprataxă pot fi închiriate de persoane rău intenţionate, iar astfel de apeluri pot ajunge să coste utilizatorii neatenţi de la 5 până la 100 euro, în funcţie de limita stabilită de operatorul de telefonie mobilă cu care aveţi contract. În cazul în care nu aţi reţinut, pentru a deveni ‘eligibil’ în acest program unde poţi câştiga 1000 de euro,  potenţiala victimă trebuie să asculte acel mesaj vocal de 30 de minute”, au mai explicat specialiştii.  

Aceştia recomandă: 

  • citiţi şi să analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; 
  • verificaţi mereu sursa mesajului primit, precum şi adresa site-urilor pe care le vizitaţi; 
  • evitaţi accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica în prealabil; 
  • menţineţi pe dispozitiv o soluţie antivirus cu actualizările la zi; 
  • accesaţi resurse online gratis, pentru verificarea acestor link-uri, dacă nu aveţi altă posibilitate la îndemână; 
  • fiţi atenţi la calitatea textului furnizat, precum eventuale greşeli de redactare, gramaticale sau de exprimare; 
  • contactaţi operatorul de telefonie mobilă, dacă aţi constatat că aţi căzut victimă acestui tip de fraudă; 
  • depuneţi o plângere la Poliţie, în cazul în care aţi suferit pierderi financiare. 

În 24 februarie, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţa că a identificat site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală şi parte din conţinutul News.ro şi care erau implicate în tentative de fraudă şi dezinformare. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

campania scam scam stirile pro tv virusi noi
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes