Eveniment Special

Imagini de pe șantierul căii ferate Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă. Galerie FOTO

Legătura feroviară între Gara de Nord și aeroportul Otopeni se materializează pe zi ce trece, așa cum se poate vedea din fotografiile postate de CFR Infrastructură. Trenurile ar trebui să circule de la final de august, iar acum se lucrează la unele podețe, se montează restul șinelor de cale ferată și se lucrează la pasaje.

Bucureşti, 9 iunie 2020 – Lucrările la calea ferată, care va asigura legătura directă între Gara de Nord și Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, sunt incluse în două mari proiecte feroviare, și anume Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoia – Baloteşti (finanțare de la Bugetul de Stat) și Racord C.F. (din zona Odăile) la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București (finanțare din fonduri europene), scriu pe facebook cei de la CFR Infrastructură.

Cele două obiective de investiţii „Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoia – Baloteşti” și „Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București (Faza I)” vor asigura o creştere a calităţii serviciilor de transport feroviar de călători spre şi de la Aeroport, prin introducerea de trenuri cu mers cadenţat, dar și o variantă avantajoasă de transport pentru transportul de navetă.

Galerie foto Calea ferată Gara de Nord – Aeroportul Henri Coanda

Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoaia – Baloteşti (7,9 km)

Lucrările pentru dublarea liniei de cale ferată între Mogoșoaia și Balotești reprezintă prima etapă a conexiunii feroviare directe cu Aeroportul, din zona Odăile, fiind totodată și prima lucrare de construire a unei linii feroviare, după 1989, cu finanțare integrală de la Bugetul de Stat.

Traseul modernizat, în lungime de aproximativ 8 km, cuprinde lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară pe întreaga distanță, prin consolidarea şi lărgirea terasamentului, montarea suprastructurii liniei pentru realizarea căii ferate duble pe cei aproximativ 8 km, lucrări de reparaţii şi consolidare a 4 podeţe, 3 pasaje inferioare şi o trecere la nivel, construirea noului Punctul de Oprire Aeroport (PO Aeroport), montarea instalaţiilor de semnalizare, telecomunicatii feroviare și instalaţii de energoalimentare pentru PO Aeroport, o construcție nouă pe două niveluri, prevăzută cu peroane în lungime de 150 m și 3 m lățime, scări fixe, scări rulante, lift pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv o parcare auto de 240 mp.

Pe intervalul Mogoșoaia – Odăile

SC WIEBE a finalizat lucrările de infrastructură (100%), inclusiv lucrările de buraj mecanizat și de montare a aparatelor de cale, care asigură racordul cu noul traseu spre Aeroport, în zona km 13+970 – km 16+000.
SC PORR a finalizat în proporție de 95% lucrările la cele două podețe de la km 14+411, respectiv km 14+416

Pe intervalul Odăile – Balotești

Constructorul SC WIEBE continuă lucrările de suprastructură și infrastructură, iar din zona Odăile, unde stadiul de execuție pe partea de infrastructură este de 70%, a început montarea liniei de cale ferată și a traverselor.
SC PORR a finalizat în proporție de 95% lucrările la podețul de la km 17+600 și la pasajul inferior de la km 18+600, în prezent se lucrează la pasajul inferior de la km 19+770, podețul de la km 21+359 și la PO Aeroport, unde a fost finalizat zidul de sprijin pentru zona de parcare și fundația clădirii, în desfășurare fiind etapa de betonare a pereților de la parterul clădirii.

 • Valoare contract: 50,5 milioane lei
 • Sursă de finanţare: Bugetul de Stat
 • Contractant: SC PORR CONSTRUCT SRL
 • Ordin de începere lucrări: mai 2019
 • Durata de implementare: 17 luni (2 luni proiectare, 15 luni execuție)

Constructori pe categorii de lucrări

 • SC PORR CONSTRUCT SRL (lucrări de artă/construcții civile – PO Aeroport)
 • SC WIEBE (infrastructură/suprastructură)
 • ISSAF (semnalizare și telecomunicații)

Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București

Lucrările pentru construirea liniei de cale ferată se desfășoară pe intervalul Halta Odăile – DN1 și DN1 – Terminalul Sosiri Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Frontul de lucru este asigurat din zona fostei Halte Odăile, unde a fost montat schimbătorul de cale pentru racordul liniei la noul traseu spre Aeroport. Lucrările continuă la suprastructura căii ferate pe zona de racordare, în lungime de aproximativ 600 m și pe zona de consolidare (900 metri), de unde traseul liniei intră pe noul viaduct, construit până la pila P24, aproape de DN1.
După finalizarea lucrărilor la pila P24 vor începe și lucrările pentru porțiunea de viaduct care va supratraversa DN 1.
Între DN 1 și Terminalul Sosiri, constructorul a montat linia de cale ferată și traversele, până la noua stație de călători, în dreptul peroanelor, la capătul cărora au fost montate și s-au făcut probe de funcționare la cele două scări rulante. În ceea ce privește cupola stației de călători, aceasta va fi vitrată pe toată lungimea structurii, din sticlă acrilică transparentă.

Proiectul prevede construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu 3 podete, un viaduct de 1,52 km lungime (cu 37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o Stație CF, cu linie dublă, la Terminalul T1, stadiul fizic de execuție al lucrărilor fiind de 75%.

 • Valoare contract: 398,1 milioane lei
 • Sursă de finanţare: fonduri europene nerambursabile
 • Contractant: SC ARCADA COMPANY
 • Ordin de începere lucrări: iunie 2019
 • Durata de implementare: 14 luni (2 luni proiectare, 12 luni execuție) Constructori pe categorii de lucrări:
 • SC ARCADA (construcții civile/viaduct)
 • SC WIEBE (suprastructură CF)
 • ALSTOM (instalații semnalizare și telecomunicații)

Foto: CFR Infrastructură, Facebook – Oana Brânzan

Alte știri de interes

Polițist doborât intenționat pe stradă de mașina a unui șofer violent

Saghin Cristian

Moeciu de Sus – Câteva pensiuni au fost mistuite de flăcări

Mihnea Tudor

Milionarul Ioan Niculae are COVID-19. Patronul Astrei, în stare gravă la ATI

Mihnea Tudor

Guvernul a aprobat Hotărârea privind Strategia de vaccinare anti-Covid-19. 70% din populaţie ar fi putea fi implicată

Mihnea Tudor

Ziua Națională – Restricții de circulație în Capitală, luni și marți

Saghin Cristian

Lovitură de teatru: Daniel Tudorache a plătit cauțiunea de 1 milion de euro

Mihnea Tudor

Tribunalul Constanţa a respins suspendarea deciziei CJSU care interzice pelerinajele religioase

Mihnea Tudor

Leul din videoclipul lui Dani Mocanu, găsit și mutat la zoo

Saghin Cristian

De Ziua Sfântului Andrei, Crucea de pe Caraiman va fi resfințită

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »