Parlament, președinție

Începe un nou recensământ în România. Iohannis a promulgat legea

Începe un nou recensământ în România. Iohannis a promulgat legea
Începe un nou recensământ în România. Iohannis a promulgat legea

La aproape zece ani de la ultimul recensământ, va avea loc o nou colectare a informațiilor privind numărul românilor aflați în țară, începând cu anul viitor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021.

Potrivit legii promulgate de șeful statului, ”în perioada iulie – noiembrie 2021 se desfăşoară, etapizat, recenzarea populaţiei și locuințelor. În funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfăşurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată prin hotărâre a CCRPL2021 (Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2021 – n.r.)”.

În plus, prin derogare de la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se permite selectarea și recrutarea în vederea ocupării posturilor pentru personalul de recensământ din teritoriu.

De ce recensământ în 2021

Guvernul a adoptat OUG 19/2020 în luna februarie, urgența fiind motivată la acea dată prin obligația statelor Uniunii Europene de a recenza populația în anul 2021, existând riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de infringement. Toate datele trebuie furnizare Comisiei (Eurostat) până la 31 decembrie 2022.

Momentul de referință al recensământului din anul 2021 este ora 0 din ziua de 1 mai 2021, iar startul colectării datelor este în iulie 2021.

Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă a României era, la 20 octombrie 2011, de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, în special cauzată de migrația externă. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.

Alte știri de interes

Viza de lungă şedere pentru detaşare | Lege aprobată de Klaus Iohannis

Gloria Pascu

Iohannis: Nu ar fi existat se pare bani pentru majorarea pensiilor nici în condiţiile în care nu am fi avut această epidemie şi criză economică. E regretabil că PSD nu a înţeles nimic de aici şi continuă să dea impresia că s-ar fi putut mai mult

Mihnea Tudor

Proiect de lege: Schimbări fundamentale pentru alegerile parlamentare de pe 6 decembrie

Saghin Cristian

USR a depus un proiect de lege prin care votul Diasporei la parlamentare se desfăşoară timp de două zile

Mihnea Tudor

PSD a reintrodus, printr-un amendament, creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în acest an şi nu din 2021, aşa cum a propus Guvernul

Mihnea Tudor

O lege CRUNTĂ votată de PSD, PMP și UDMR desființează sute de firme care fac comerț cu motorină. Biriș: Lege cu dedicație

Mihnea Tudor

Iohannis: Țara noastră a controlat epidemia, ”până când PSD a tărăgănat adoptarea legii carantinei”.

Mihnea Tudor

Șerban Nicolae și-a dat demisia de la șefia Comisiei Juridice a Senatului

Saghin Cristian

Dezastru pentru PSD, iar Alfred Simonis critică pe toată lumea: Parlamentari cumpărați la bucată

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »