• Incompetență și iresponsabilitate!

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

Tocmai am urmărit o conferință de presă în care au fost anunțate măsurile care ar trebui să reducă transmiterea virusului SARS-COV-2.

Este un nou exemplu de cum nu ar trebui să fie făcută comunicarea în această situație.
Pentru a fi acceptate și urmate de cât mai mulți români, prezentarea acestor măsuri restrictive ar trebui să înceapă cu explicarea datelor științifice privind sursele și mijloacele cele mai frecvente de transmitere a virusului SARS-COV-2. Există câteva studii și analize, care au fundamentat măsuri chiar mai dure în alte țări și, plecând de la acestea, fiecare român ar trebui să priceapă unde, cum și de la cine ar putea să ia virusul.

După ce se explică aceste date, în următoarea etapă a comunicării ar trebui explicat cum fiecare măsură propusă va determina direct sau indirect o reducere a transmiterii, conform studiilor și analizelor deja prezentate în prima parte. Astfel este justificată fiecare măsură, ca să fie acceptată și urmată de fiecare român.

Ultima etapă a comunicării ar trebui să explice care sunt rezultatele măsurabile așteptate, respectiv care sunt scenariile posibile, atât în sensul reducerii restricțiilor, dacă se ating obiectivele de reducere a transmiterii, cât și în sensul înăspririi acestora, dacă situația se agravează.

Așa ar face niște profesioniști. Din păcate azi am avut în fața noastră niște comunicatori nesiguri, incompetenți și iresponsabili:

– Nesiguri tocmai pentru că știu că nu au luat măsurile necesare, fiindcă le este teamă să nu piardă voturi la alegerile de peste 30 zile.
– Incompetenți pentru că nu s-au documentat serios, astfel încât să acționeaze pe baza de dovezi demonstrate în studii și analize științifice.
– Iresponsabili pentru că nu-și asumă vreo vină pentru situația în care suntem și continuă să arunce toată răspunderea pe oricine altcineva, începând cu simplii cetățeani și terminând cu autoritățile locale, care trebuie să ia decizii pe baza unor reguli pe care Guvernul le tot schimbă, ca să amâne restricțiile nepopulare.

România este într-o situație mult mai gravă decât alte țări europene, care au impus deja carantina generală, pentru că sistemul nostru de sănătate este mult mai fragil, populația vulnerabilă este mult mai expusă, iar capacitatea de prevenție și control a transmiterii virusului este mult mai redusă.
Tocmai de aceea, nivelul de transmitere de la care România ar fi trebuit să se ia măsurile deja în vigoare în alte țări era mult mai redus: maxim 4000-5000 infectări zilnic. Doar că o parte dintre conducătorii noștri sunt incompetenți și nu pricep asta. Iar alții, chiar experți, sunt obișnuiți să creadă că noi, românii, suntem mai deștepți decât vesticii și ne descurcăm mult mai bine în situații de criză.
Dacă la 4000 de cazuri făceam o carantină națională strictă, de 3-4 săptămâni, am fi evitat să pierdem de sub control transmiterea comunitară.

La 10.000 de infectări zilnic este nevoie de o carantină națională strictă de cel puțin 6 săptămâni, ca să sperăm că reducem transmiterea până la un nivel de maxim 2000 cazuri noi pe zi. Acest nivel este unul pe care îl putem ține în plafon, dar cu o activitate mult mai bună din partea DSP-urilor, care trebuie să facă anchete epidemiologice pe fiecare caz și să testeze la un nivel corespunzător, pentru a identifica și izola cât mai mulți dintre cei infectați.

Dacă România reușește să testeze, identifice și izoleze la timp cât mai mulți dintre infectații cu SARS-COV-2, atunci nu mai este nevoie de restricții dure, ci doar de măsuri normale de igienă (mască, distanță, mâini spălate).

#SEPOATEMAIBINE

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

#sepoatemaibine comunicare guvern florin hozoc incompetenta si iresponsabilitate masuri de siguranta opinie florin hozoc
Florin Hozoc

Alte stiri de interes