Infecția cu virusul papiloma uman (HPV)

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Sursa foto: arhiva
Infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Sursa foto: arhiva

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este o infecție virală care provoacă creșteri ale pielii sau ale mucoaselor. Unele tipuri de infecție cu HPV cauzează condiloame genitale sau veruci, iar altele pot provoca diferite tipuri de cancer.

Cancerul poate apărea în partea inferioară a uterului care se conectează la vagin (colul uterin). Infecția cu HPV mai poate provoca cancer în altă zonă a corpului: anus, penis, vagin, vulvă și în gât.

Aceste infecții sunt adesea transmise prin contact sexual. Vaccinurile pot ajuta la protecția împotriva tulpinilor de HPV care au cea mai mare probabilitate de a provoca veruci sau cancer de col uterin.

În cele mai multe cazuri sistemul imunitar al organismului învinge o infecție cu HPV înainte ca aceasta să creeze condiloame genitale. Atunci când verucile apar, aspectul lor variază în funcție de tipul de HPV:

Verucile (negi). Acestea apar ca leziuni sau mici umflături asemănătoare unei conopide. La femei, verucile apar mai ales pe vulvă, dar pot apărea și în apropierea anusului, pe colul uterin sau în vagin. În cazul bărbaților verucile genitale apar pe penis și scrot sau în jurul anusului, provocând rareori disconfort sau dureri.

Condiloame genitale. Apar ca urmare a infecției cu HPV și afectează zona genitală. Se prezintă sub forma unor negi cu o dimensiune mai redusă, de culoare roz-roșiatică, cu formă rotundă și consistență moale. 

Verucile plantare. Sunt excrescențe dure și granulate care apar de obicei pe călcâie sau pe tălpile picioarelor. Acești negi ar putea provoca disconfort.

Condiloame genitale plate. Sunt leziuni cu vârful plat, ușor ridicate. Acestea apar în zona genitală și în anus. Se formează separat sau în grupuri. Condiloamele genitale plate pot fi mici, de cinci milimetri sau chiar mai puțin. În unele cazuri, însă, se dezvoltă mai mult. Condiloamele sunt de culoarea pielii sau ceva mai închise la culoare. În cazul bărbaților se dezvoltă pe penis, scrot și anus, iar la femei pe vulvă, în vagin, col uterin și anus.

Factori de risc în cazul infecției cu virusul papiloma uman (HPV):

Numărul de parteneri sexuali. Cu cât aveți mai mulți parteneri sexuali, cu atât este mai probabil să contractați o infecție genitală cu HPV.

Vârsta. Verucile comune apar mai ales la copii, iar cele genitale la adolescenți și adulți.

Sisteme imunitare slăbite. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de infecții cu HPV. Sistemele imunitare pot fi slăbite de HIV/SIDA sau de medicamentele care suprimă sistemul imunitar, utilizate după transplanturile de organe.

Piele deteriorată. Zonele de piele care au fost perforate sau deschise sunt mai predispuse la apariția verucilor comune.

Contact personal. Atingerea negilor unei persoane sau înainte de a intra în contact cu suprafețe care au fost expuse la HPV – cum ar fi dușurile publice sau piscinele – ar putea crește riscul de infectare cu HPV.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

condiloame hpv papiloame papiloame cancer virusul papiloma uman
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes