Înființarea unei firme va fi mult mai ușoară. Legea firmelor, modificată după ce Iohannis a semnat decretul

Mai multe interdicții pentru firmele noi înființate au fost ridicate după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990.

Astfel, apar schimbări majore pentru firme și antreprenori în ce privește sediul social și acționariatul. Legea a fost adoptată în luna aprilie de către Camera Deputaților, care a fost cameră decizională și după retrimiterea ei de președintele Iohannis.

Ce modificări au intervenit

  • Legea societăților a fost modificată astfel încât unei persoane fizice sau juridice să nu i se mai interzică să fie acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau să se asocieze cu un acționar unic într-o asemenea societate.
  • O altă modificare prevede că la înregistrarea sediului social nu mai este obligatorie prezentarea certificatului de sediu social, adeverinței de sediu social și avizului privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfășoară activitate.
  • Este eliminat și acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.
  • De asemenea, proiectul elimină și obligația legală ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă, cu argumentul că respectiva cerință “a complicat mult viața” întreprinzătorilor români, dar și a proprietarilor de apartamente sau garsoniere.

Proiectul de lege intră în vigoare în 3 zile de la publicarea în Mointorul Oficial, dar pentru a putea fi aplicat Guvernul are la dispoziție 60 de zile pentru a revizui normele metodologice de aplicare a legii.

Guvernul a depus o sesizare de neconstituționalitate, însă Curtea Constituțională a respins obiecțiile Executivului și, prin urmare, șeful statului a fost obligat să promulge legea.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

asociat unicinfiintare firmaLegea societatilor nr. 31/1990
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes