Inflația a depășit 10 procente, anunță INS

Inflația a depășit 10 procente, anunță INS. Sursa foto: stiripescurt.ro
Inflația a depășit 10 procente, anunță INS. Sursa foto: stiripescurt.ro

Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 a trecut de 10%, în condițiile în care gazele au urcat cu 46%, iar alimentele s-au scumpit cu 11,2 % față de martie anul trecut, conform ultimelor date transmise marți de Institutul Național de Statistică.

Cel mai mult s-au scumpit gazele (peste 46% într-un an), urmate de cartofi, combustibili, ulei și mălai, arată datele furnizate de INS. Creșterea indicelui prețurilor de consum peste așteptările Băncii Naționale și cu mult înafara țintei de inflație, a forțat BNR să scumpească banii, măsură care va duce și la creșterea ratelor la creditele în lei luate înainte de 2019 și ancorate la ROBOR.

Iată ce arată Institutul Național de Statistică, din perspectiva indicelui preţurilor de consum (IPC):

  • Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%.
  • Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4,0%.
  • Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%.
  • Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.

Cele mai importante scumpiri sunt la alimente, cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului 2021. Și mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%. Prețul pâinii a crescut cu 24%. Legumele și conservele de legume sunt mai scumpe cu 18%, iar fructele cu 10%. Carnea are un preț mai mare cu 7,8%, iar peștele cu 11,5%, pe când produsele lactate cu 9,3%.

De departe, cea mai mare scumpire o regăsim la gazele naturale, cu 46,4%, urmate de combustibili cu 34%.

Întreaga lume se confruntă cu fenomenul inflaționist, nu doar România.

În alte state, locuitorii care au de făcut față inflației mari își adaptează comportamentul reducându-și cheltuielile, apelează la economiile făcute în pandemie și scăzând temperatura din locuințe, arată datele unui sondaj făcut de ING și publicat vineri.

Recuperarea economică a României va încetini substanțial în 2022, creșterea PIB-ului fiind estimată la sub 2% în acest an, pe măsură ce inflația erodează veniturile reale, politica monetară se va înăspri și problemele lanțului de aprovizionare s-ar putea dezvolta în continuare, arată o analiză a economiștilor OTP Bank.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

rata inflației
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes