Inflația ”sapă” din ce în ce mai tare în economia americană

Inflația ”sapă” din ce în ce mai tare în economia americană. Sursa foto: Pixabay
Inflația ”sapă” din ce în ce mai tare în economia americană. Sursa foto: Pixabay

În Statele Unite, inflația a continuat să crească în februarie, ajungând în această lună la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Creșterea prețului benzinei din cauza războiului din Ucraina adăugă la problemele persistente de aprovizionare.

Inflația a crescut în februarie la 7,9% pe parcursul unui an, potrivit indicelui prețurilor de consum (IPC) publicat joi de Departamentul Muncii. Aceasta este cea mai mare creștere anuală de preț din ianuarie 1982.

Joe Biden a subliniat impactul consecințelor războiului din Ucraina, subliniind că „familiile (americane) încep să simtă efectele creșterii prețurilor lui Putin”.

„Creșterea prețurilor la gaz și energie a contribuit major la inflație în această lună, deoarece piețele au reacționat la acțiunile agresive ale lui Putin”, a spus președintele SUA într-un comunicat.

Într-adevăr, inflația s-a accelerat și în luna februarie, prețurile crescând cu 0,8% față de 0,6% luna precedentă. Și aproape o treime din această creștere se datorează creșterii prețurilor la benzină, care au urcat cu 6,6% față de ianuarie.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

economie americanaindice preturi de consuminflatieinflatie in sua
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes