Inquam Photos lansează o campanie pentru respectarea dreptului de autor în România. Cinci redacţii din fiecare judeţ vor primi abonamente gratuite

Stiri pe scurt
Stiri pe scurt

Inquam Photos, principalul furnizor de fotografie de presă la nivel naţional, lansează o campanie pentru respectarea dreptului de autor în România. Din această lună, cinci redacţii înscrise din fiecare judeţ vor primi abonamente gratuite (cu o valoare totală de piaţă de 20.000 euro) pentru a facilita accesul acestora la un produs vizual editorial independent.

Demersul are în vedere: acordarea a 200 de abonamente lunare redacţiilor naţionale ce sunt interesate să îşi educe angajaţii care lucrează cu conţinut vizual editorial; crearea unor abonamente adaptate necesităţilor comunicatorilor non-editoriali ce folosesc în mod constant în comunicarea externă şi internă fotografie de presă (fotografie de agenţie şi imagini de stoc editorial localizat); deschiderea de acţiuni în instanţă pentru reducerea fenomenului de furt intelectual la nivel naţional şi recuperarea prejudiciilor; educarea următorilor jurnalişti prin formarea reflexelor corecte în şcolile de jurnalism.

„Din luna februarie 2023 vom pune gratuit la dispoziţia primelor 5 redacţii înscrise din fiecare judeţ abonamente gratuite (cu o valoare totală de piaţă de 20.000 euro) pentru a facilita accesul acestora la un produs vizual editorial independent. În acest fel vom deschide un canal de comunicare cu cei care înţeleg munca depusă de fotojurnalişti şi sunt conştienţi că însuşirea fară licenţă a unor imagini reprezinta furt intelectual”, spun reprezentanţii agenţiei.

Inquam Photos a derulat un program similar, la o scară mai mică, în 2018 iar pe perioada pandemiei a furnizat entităţilor interesate, editoriale şi nu numai, ilustraţie relevantă pentru materialele de informare publică, într-un moment în care incertitudinea şi măsurile de protecţie făceau ca doar câţiva jurnalişti să iasă pe teren pentru a produce materiale de presă relevante iar spaţiul public era inundat cu informaţii contradictorii.

Totodată Inquam Photos va pune la dispoziţia entităţilor non-editoriale, dar cu rol important în comunicarea cu publicul (ambasade, autorităţi locale, autorităţi centrale, partide politice şi organizaţii profesionale etc) două tipuri de abonamente standard, contra cost. Imaginile vor fi furnizate sub o licenţă strictă, ce va interzice redistribuirea acestora altfel decat în modul prevăzut contractual, cu obligativitatea educării personalului care le va publica, ducând astfel la o informare extinsă asupra prevederilor legii 8/96.

Inquam Photos este o agenţie de fotojurnalism fondată în 2013 de Ovidiu Micsik, coordonată editorial de Octav Ganea şi cu George Calin în calitate de partener alături de primii doi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

abonament foto gratuit abonament inquam inquam photos
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes