Instalaţia de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbuneşti s-a defectat, pacienţii fiind evacuaţi şi ventilaţi în ambulanţe. Două persoane în stare gravă au decedat

Instalaţia de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-a defectat vineri dimineaţă, pacienţii fiind ventilaţi în ambulanţe. Şeful DSU Raed Arafat a precizat că este vorba despre o defecţiune a stocatorului de oxigen, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, şi că au fost trimise peste 60 de butelii de oxigen.

Ministerul Sănătăţii anunţă că 80-90 de pacienţi cu COVID-19 din unitatea medicală necesită support de oxigen şi că alţi 15 se aflau la ATI. Două persoane au decedat, deoarece erau în stare gravă, neavând legătură cu incidentul, conform prefectului judeţului Gorj Marcel Iacobescu, care a afirmat că decesele s-au produs în jurul orei 6.30. Primii pacienţi de la spitalul din Târgu Cărbuneşti au sosit deja la Spitalul Judeţean Târgu Jiu. Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza. Târziu a precizat că că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

UPDATE – Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, Mihaela Floroiu, a declarat că 14 pacienţi de la Târgu Cărbuneşti vor fi primiţi la această unitate medicală, patru dintre ei ajungând deja, starea lor fiind stabilă.

“Suntem pregătiţi pentru primIrea a 14 pacienţi care vor fi transferaţi pe secţiile ATI. A fost suplimentat numărul de paturi pe ATI în cele trei clădiri ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, avem cinci paturi suplimentaRe la secţia ATI, patru locuri la Spitalul de pe strada Tudor Vladimirescu, acestea au fost deja ocupate, pacienţii sunt stabili şi sunt deja pe secţie şi mai avem cinci locuri disponibile la clădirea de la Boli Infecţioase. Doar 14 paturi avem noi disponibile, patru pacienţi sunt deja la noi pe ATI în stare stabilă, urmează să îi primim şi pe restul. Sunt pe drum ambulanţele”, a afirmat Mihaela Floroiu.
Prefectul de Gorj Marcel Iacobescu a precizat pentru News.ro că pacienţii de la Târgu Cărbuneşti vor fi transportaţi la spitale din Târgu Jiu, Novaci şi Rovinari.

UPDATE – Ministerul Sănătăţii precizează că a fost anunţat despre o defecţiune la instalaţia de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti.

Din primele informaţii deţinute, la nivelul unităţii sanitare sunt internaţi peste 150 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienţi care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienţi care au fost internaţi în secţia ATI.
Din primele informaţii, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanţele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii a discutat cu şeful DSU, Raed Arafat şi cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la faţa locului.

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

ŞTIREA INIŢIALĂ – “Este o defecţiune tehnică a stocatorului de oxigen. A fost anunţată firma care răspunde de asta pentru a întreprinde reparaţiile, dar acţiunea judeţului a fost una foarte corectă prin declanşarea Planului Roşu, s-au trimis mai multe ambulanţe SMURD, butelii de oxigen şi din judeţul Gorj, dar şi din judeţele limitrofe. Avem la acest moment 11 ambulanţe SMURD plus trei ambulanţe de multiple victime, fiecare cu capacitatea de patru pacienţi plus patru ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă care se pot suplimenta. S-au trimis peste 60 de butelii de oxigen acolo pentru a putea face faţă până se rezolvă problema”, a declarat Arafat, vineri.

El a precizat că până la sosirea buteliilor de oxigen pacienţii au fost ventilaţi cu ajutorul altor echipamente.

Prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, a afirmat că doi pacienţi de la Spitalul din Târg Cărbuneşti au decedat vineri dimineaţa, dar că moartea lor nu poate fi pusă pe seama defecţiunii instalaţiei de oxigen, ei aflându-se într-o stare deosebit de gravă.
El a mai precizat că pacienţii au fost evacuaţi la spitale din Rovinari, Novaci şi Târgu Jiu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

arafat instalatie oxigen pacienti ventilati spital targu carbunesti
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes