Centrul OncoGen din Timișoara a anunțat, miercuri, pe pagina de sa de socialziare, că a semnat un parteneriat cu Institutul Cantacuzino pentru dezvoltarea unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus.
Ce-i drept, șansele ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat sunt mici, oficiali din minister susținând că vor mai trece cinci ani până când Istitutul Cantacuzino va putea să producă vaccinuri.
”Vaccinul dezvoltat de OncoGen împotriva virusului SARS-nCoV-2 va fi administrat intranazal; fie sub formă de picături, sau prin pulverizare. Administrarea unui vaccin se poate face: fie prin injecție, fie intranazal, fie prin piele (skin patch). Noi am ales această metodă, intranazală, luând în considerare felul în care virusul SARS-nCoV-2 pătrunde în corpul uman”, scriu timișorenii, pe Facebook.
Finanțare de la stat
”Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, a mai scris cei de la OncoGen.
Cercetătorii din Timișoara a transmis că, în parteneriat cu Institutul Cantacuzino, a câștigat competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus:
”Suma se ridica la 3,5 milioane RON și ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de Guvernul Britanic.
Susținem dezvoltarea cercetării medicale și creșterea competitivității României. Avem încredere în cercetătorii români și în capacitatea lor de a schimba România în bine”, mai precizează Centrul OncoGen.
Crearea unui astfel de vaccin ar putea dura destul timp, mai ales că, la finalul anului 2019, Victor Costache, la acea vreme ministrul Sănătății, recunoștea că Institutul Cantacuzino nu poate realiza vaccinuri și va mai dura câțiva ani până când totul va fi bine pus la punct.
”Institutul Cantacuzino – deja discutăm între noi. Înteleg ca stă foarte bine organizat. Se poate organiza, dar va dura între 4 şi 5 ani până va produce vaccinuri”, declara atunci ministrul Sănătăţii, la Digi24.
Comenteaza cu profilul facebook