Interlopii din Europa și-au creat propria rețea de telefonie cu zeci de mii de abonați

Peste 800 de arestări au fost făcute în toată Europa, după o spectaculoasă operațiune comună a polițiștilor din trei țări – Franţa, Olanda şi Marea Britanie – împotriva grupărilor de crimă organizată. Totul a fost posibil după penetrarea unui sistem de comunicații criptat, folosit aproape exclusiv de organizațiile criminale, care se ocupau cu trafic de droguri, extorcare de fonduri, șantaj și răpiri, conform stirileprotv.ro.

În câteva luni au fost interceptate şi descifrate, în timp real, “peste 100 de milioane de mesaje” transmise, intre infractori din toată lumea, printr-o reţea secretă de comunicaţii criptate, denumită EncroChat.

Operațiune asemănată cu spargerea Codului Enigma

Nikki Holland, National Crime Agency: “Echipa mea a descris penetrarea sistemului criptat drept echivalentul spargerii Codului Enigma (în al doilea război mondial). A fost ca şi când am fi avut agenţi infiltraţi în fiecare organizaţie criminală majoră din Regatul Unit, unde puteam urmări tot ce fac infractorii. ”

Interceptările au luat sfârşit la jumătatea lui iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de “alertă” adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost “infiltrată în mod ilegal” de “entităţi guvernamentale”. Iar clienţii au fost sfătuiţi să se debaraseze “imediat” de telefoanele criptate pe care le foloseau.

Potrivit autroritatilor olandeze, prin infiltrarea în reţeaua EncroChat s-a reuşit prevenirea a “zeci de fapte criminale violente”, inclusiv răpiri, crime şi agresiuni cu arme de foc.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

codul enigma crima organizata retea de telefonie criptata
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes