Intrăm OFICIAL în starea de alertă. Cât este amenda dacă nu ai mască de protecție

Intrăm în starea de alertă. Cât este amenda dacă nu ai mască de protecție
Intrăm în starea de alertă. Cât este amenda dacă nu ai mască de protecție

”Am luat decizia de a convoca Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (luni – n.r.) la 7,30 dimineaţa şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea stării de alertă în baza legii”, a anunţat Orban duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

”Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin Hotărâre de Guvern, în condițiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament”, a mai precizat Ludovic Orban.

Ce înseamnă starea de alertă:

Instituirea stării de alertă la nivel național a fost aprobată prin Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 15 mai 2020.

Deplasarea persoanelor în localitate vs. în afara localității

A. În interiorul localităților » „este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.” Totodată, parcurile sunt redeschise – dar NU și locurile de joacă pentru copii.

B. În afara localității sau a zonei metropolitane, deplasarea este interzisă.

Dacă aveți totuși nevoie să vă deplasați dincolo de aceasă zonă sunt prevăzute mai multe excepții. Așadar, deplasarea persoanelor în afara localității este permisă în următoarele cazuri, care se justifică prin declarație pe propria răspundere:

  1. interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. în scop umanitar sau de voluntariat;
  3. realizarea de activități agricole;
  4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
  7. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  8. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
  9. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
  10. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
  11. alte motive justificate (precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru de familie, asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice).

VEZI AICI NOUA DECLARAȚIE PENTRU PĂRĂSIREA LOCALITĂȚII >>

Purtarea măștii devine obligatorie: În spații comerciale, pe mijloace de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Cei care nu vor respecta obligația de a purta o mască de protecție pot fi sancționați cu o amendă între 500 și 2500 de lei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

amenda mascacand se poarta mascadeclarație pe propria răspunderemodel declaratieparasirea localitatiiStarea de Alerta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes