Invazia Rusiei în Ucraina în impas. Ritmul de avansare a scăzut semnificativ, după riposta dârză a ucrainenilor

Invazia Rusiei în Ucraina în impas. Ritmul de avansare a scăzut semnificativ, după riposta dârză a ucrainenilor. Foto: Facebook
Invazia Rusiei în Ucraina în impas. Ritmul de avansare a scăzut semnificativ, după riposta dârză a ucrainenilor. Foto: Facebook

Conform unei informări a armatei ucrainene, de marți dimineața, avansul trupelor ruse în Ucraina este încetinit “semnificativ”, iar trupele sale sunt “demoralizate”. Astăzi se deschide un culoar umanitar în Sumî.

Într-o postare pe Facebook, marți dimineață, șeful Statului Major al forțelor armate ucrainene a transmis că acestea continuă să riposteze la invazie pe întreg teritoriul țării.

Printre acestea se numără apărarea “eroică” care continua la Cernihiv, luptele în curs de desfășurare în suburbiile din Nikolaev, iar forțele aeriene resping loviturile cu rachete.

În postare se spune: “Adversarul continuă operațiunea ofensivă, dar ritmul de promovare a trupelor sale a încetinit semnificativ.

“Ocupanții sunt demoralizați și tind din ce în ce mai mult spre jafuri și încălcări ale dreptului umanitar internațional”, mai transmite armata ucraineană.

Evacuarea civililor din Sumî

Civilii vor începe marți să părăsească orașul ucrainean asediat Sumî, în baza unui acord cu Rusia privind crearea unui “coridor umanitar”, anunță Iryna Vereshchuk, vicepremierul ucrainean.

“S-a convenit ca primul convoi să pornească la ora 10.00 (aceeași oră ca în România) din orașul Sumî. Convoiul va fi urmat de populația locală în vehicule personale”, a spus ea într-o declarație televizată.

Rusia a propus marți să ofere locuitorilor din Sumî, oraș din nord-estul Ucrainei, și Mariupol, un oraș portuar din sud, posibilitatea de a se muta în altă parte din Ucraina, au anunțat agențiile de presă rusești.

Alte coridoare umanitare propuse de Rusia ar trece prin Rusia sau Belarus, idee pe care autoritățile ucrainene au respins-o până acum, considerând-o ”cinică”.

Sumî a fost bombardat și luni noapte, fiind uciși 9 civili, printre care și doi copii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajuavans rusiacoridor umanitarofensiva rusiarazboi ucrainatoare ucrainatrupe rusesti
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes