Invazie Ucraina: Armata de ocupație rusă a bombardat și capturat centrala nucleară Zaporojie – VIDEO

Invazie Ucraina: Armata de ocupație rusă a bombardat și capturat centrala nucleară Zaporojie
Invazie Ucraina: Armata de ocupație rusă a bombardat și capturat centrala nucleară Zaporojie

Forţele ruseşti invadatoare au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, au anunţat autorităţile uncrainene.

“Centrala nucleară Zaporojie este capturată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Personalul operaţional controlează starea unitatilor de putere şi asigură funcţionarea acestora conform reglementărilor tehnologice de funcţionare în condiţii de siguranţă”, a anunţat Inspectoratul de Stat pentru Reglementări Nucleare din Ucraina.

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri, la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti.

Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat la acel moment că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni.

Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real“, a afirmat el, potrivit BBC.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie. Reprezentanţii Agenţiei au arătat că, potrivit informaţiilor de la autorităţile ucrainene, incendiul nu a afectat echipament “esenţial”. Incendiul a fost stins, conform anunţului Serviciilor de Urgenţă ucrainene, nefiind înregistrate victime.

VIDEO Bombardament Zaporojie

2.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

centrala nuclearacentrala nucleara zaporojieinvazie ucrainazaporojie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes