Educatie Parlament, președinție

Iohannis a făcut marele anunț: Pe 8 februarie se redeschid majoritatea școlilor

Iohannis a făcut marele anunț: Pe 8 februarie se redeschid majoritatea școlilor
Iohannis a făcut marele anunț: Pe 8 februarie se redeschid majoritatea școlilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând de pe 8 februarie, majoritatea şcolilor se redeschid. Totuși, Iohannis a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia se va lua la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

”Am avut până adineauri o discuţie foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii şi alte personalităţi din domeniu. Tema discuţiei a constat în: deschidem sau nu deschidem şcolile pentru învăţământul faţă în faţă. Şi pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuţie – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanţa de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea şcolilor se redeschid, elevii se întorc la şcoală”, a anunţat președintele Klaus Iohannis, ținând, însă, să precizeze că acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni.

De asemenea, în urma discuțiilor avute cu premierul Florin Cîţu şi cu miniştrii Educaţiei, Sănătăţii, precum şi cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Iohannis a mai spus că se revine la sistemul descentralizat, care ţine seama de evoluţia pandemiei în fiecare localitate.

Astfel, în semestrul II, potrivit preşedintelui, în localităţile care se încadrează în aşa-numitul scenariu verde, cu relativ puţine cazuri, toate şcolile se redeschid fizic, copiii merg la şcoală. În localităţile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la şcoală, mai exact la grădiniţă şi la şcoală, copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă pentru un timp să meargă la şcoală şi la grădiniţă copiii de grădiniţă şi de ciclu primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală.

”Deci, repet: scenariul verde – toţi merg la şcoală. Scenariul galben – grădiniţele, clasele I-IV, VIII şi XII merg la şcoală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roşu, când se depăşeşte numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII şi liceele, dar continuă să meargă grădiniţele şi clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează şi toată lumea stă acasă, şcolile se închid, se merge în on-line”, a subliniat Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

Referitor la universităţi, preşedintele a afirmat că, având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, însă evident sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcţionează şi preuniversitarul.
„E foarte important de ştiut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situaţia pandemică nu se înrăutăţeşte grav”, a precizat Iohannis.


El a precizat că se schimbă evaluarea pentru şcoli dar toate celelalte măsuri rămân în vigoare.
”În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face tot împreună o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie. Dar, încă o dată, dacă evoluţia pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.”, a conchis Iohannis.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Anca Dragu, răspuns privind nominalizările înlocuitorului Renatei Weber în funcţia de Avocat al Poporului

Mihnea Tudor

1 Martie: Cîmpeanu, sfaturi complete despre oferirea de mărţişoare de către elevi

Mihnea Tudor

În Ialomiţa, COVID-ul face prăpăd: 7 școli în scenariul roșu și 40 în scenariul galben. Mii de copii învață online

Daniela Arnăutu

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti dorește ca părinții elevilor să-și dea acordul pentru orele de educaţie sexuală

Daniela Arnăutu

Deputații USR PLUS, vot împotriva finanțării schitului românesc de pe muntele Athos

Mihnea Tudor

Sorin Cîmpeanu a dat liber la flori și mărțișoare în școli

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »