Iohannis a promulgat Legea privind asistenţa juridică gratuită pentru persoanele suspectate şi persoanele acuzate în procedurile penale

la aproape patru luni de la înregistrarea la Cameră
la aproape patru luni de la înregistrarea la Cameră

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea pentru modificarea şi completarea Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, transmite Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 302/2004, iar potrivit expunerii de motive, intervenţiile legislative au în vedere evoluţia legislaţiei în materie adoptate la nivelul Uniunii Europene, precum şi unele măsuri pentru îmbunătăţirea reglementării actuale, având în vedere cele rezultate din aplicarea dispoziţiilor actului normativ de bază.

Din perspectiva legislaţiei Uniunii Europene legea promulgată asigură transpunerea în dreptul intern, a articolului 5 din Directiva (UE) 2016/1919 a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind asistenţa juridică gratuită pentru persoanele suspectate şi persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale şi pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare.

De asemenea, actul normativ aduce precizări privind regimul de efectuare a traducerilor atunci când acestea se dispun de către Ministerul Justiţiei, pentru a se asigura un tratament similar celor dispuse de către autorităţile judiciare, având în vedere faptul că sunt efectuate ca urmare a cererilor formulate de către acestea, precum şi modificări ale sistemului actual de extrădare şi al celui privind mandatul european de arestare.

Pe 14 octombrie 2020, proiectul a fost adoptat de Senat, prim for sesizat, iar pe 10 martie a.c. decizional de către Camera Deputaţilor. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

asistenta gratuita procese penaleiohannis promulgare legeKlaus Iohannislege promulgatapersoane acuzate penalpersoane suspecte penal
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes