Iohannis declară că miercuri ”probabil voi prezenta acţiuni pe care le voi iniţia pentru a progresa în dosarul Schengen”

Klaus Iohannis, președintele României, anunţă că miercuri, înaintea Consiliului European, ar urma să prezinte două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese în vederea aderării la Spaţiul Schengen.

“Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluţie – diplomatică, evident – la această problemă. Care sunt concret paşii pe care îi vom întreprinde, vom discuta pe parcurs. Astăzi nu o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint două-trei acţiuni pe care le voi iniţia pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen”, a arătat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a menţionat că în cadrul Consiliului European va ridica problema aderării României la Schengen, dar a subliniat că un nou vot pe această temă va putea fi exprimat doar în Consiliul JAI.

“Acum, miercuri şi joi, probabil şi vineri, vom avea o întrunire a Consiliului European şi cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întruneşte iar Consiliul JAI şi din datele pe care le avem în acest moment este greu de crezut că în aşa puţine zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm problemele Uniunii. Problemele diplomatice, problemele economice, problemele de colaborare se rezolvă discutând şi căutând împreună soluţii. Eu voi duce lucrurile mai departe şi sunt convins că vom găsi soluţii şi pentru această problemă. Aşa cum în acest an am găsit soluţii pentru MCV, pentru a schimba ‘nu’ olandez în ‘da’ olandez, pentru a schimba ‘nu’ suedez în ‘da’ suedez, vom continua discuţiile cu partea austriacă”, a spus Iohannis.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

actiuni schengen iohannis romania in schengen scandal schengen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes