Iohannis participă la ședința în care Executivul își asumă proiectul “România Educată”

14.07.2021
13:52
Iohannis participă la ședința în care Executivul își asumă proiectul "România Educată"
Iohannis participă la ședința în care Executivul își asumă proiectul "România Educată"

Preşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţa de Guvern de miercuri, la care Executivul îşi va asuma, prin memorandum, proiectul „România Educată”. Preşeedintele a apreciat că ”este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei”. La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că se bucură că în mandatul său este asumat Memorandumul pentru acest proiect. 

 ”Este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată. (…) Sunt convins că veţi depune toate eforturile pentru a schimba în bine învăţământul românesc”, a declarat preşedintele Iohannis, în debutul şedinţei de Guvern.

”Mă bucur că în mandatul Guvernului pe care îl conduc aprobăm acest Memorandum. Este nevoie de reformă şi investim în viitor. Datoria noastră este faţă de societate, de studenţi, inclusiv de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze solide. Trebuie să aducem îmbunătăţiri pentru fiecare elev şi profesor, indiferent din mediul din care provine. Trebuie să investim cu învăţământul dual. Vreau să salut ţintele din acest proiect”, a afirmat premierul Florin Cîțu.

„România Educată” propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste

Şeful statului apreciază că ”România Educată este un proiect cu legitimitate democratică”.

”Avem toate premisele pentru a prioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie (…) O ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, „România Educată” propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste. Dintre ţintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare”, a mai afirmat şeful statului.  Acesta a afirmat că este foarte apropiat de acest proiect.  ”Proiectul „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral. Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaţionalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă şi eficientă. Este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare (…) Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă”, a mai declarat preşedintele. 

După ce preşedintele Klaus Iohannis a finalizat consultările pe tema acestui proiect, a anunţat că Guvernul îşi va asuma proiectul printr-un memorandum care va fi adoptat într-o şedinţă de Guvern. 

Articolul 87 din Constituţie prevede că “preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii” şi că “preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

iohannisromania educatasedinta guvern
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes