Iohannis: România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă

Iohannis: România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă. Sursa foto: presidency.ro
Iohannis: România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă. Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează, vineri, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde a ajuns eprimul convoi de tehnică militară din SUA. Şeful statului a declarat că în ultimele luni există o deteriorare accentuată a situaţiei de securitate în apropierea Ucrainei şi în zona Mării Negre.

De asemena, Iohannis a declarat că România este bine apărată şi de aceea niciun român nu trebuie să se teamă. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a reiterat faptul că NATO este o alianţă defensivă, iar scutul de la Deveselu din ţara noastră are un rol defensiv, agresorul fiind în momentul de faţă Rusia.

„Vreau să fiu foarte explicit şi foarte clar. România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătiţi pentru orice scenariu. În plus, România e în alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au exista în istorie”, a spus şeful statului, în conferinţa de presă susţinută după vizita de vineri la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Iohannis: Asistăm la deteriorarea accentuată a situaţiei în proximitatea Ucrainei şi în zona Mării Negre

„Salut vizita în România a domnului Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg, în acest moment crucial pentru securitatea euroatlantică. Îi urez, încă o dată, bun-venit la noi! Asistăm în ultimele luni la deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate în proximitatea Ucrainei şi în zona Mării Negre, în apropierea Flancului Estic al Alianţei. Aşa cum am mai spus, actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spaţiu euroatlantic. Vizita dumneavoastră, domnule Secretar General, are loc în momentul sosirii în România a celor o mie de militari americani din batalionul Stryker, cărora le urez, şi pe această cale, din partea mea şi a poporului român, bun-venit în ţara noastră! Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO şi al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, în contextul actual, marcat de tensiune şi instabilitate. Mulţumesc, o dată în plus, Preşedintelui Biden pentru această demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO. Vă mulţumesc şi dumneavoastră, domnule Secretar General, pentru implicarea constantă în aceste eforturi şi pentru susţinerea acestui obiectiv esenţial. Traversăm, fără îndoială, cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente strategia de intimidare şi tendinţele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale, inclusiv a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece!”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai s spus că „în acest context, o discuţie aprofundată cu domnul Secretar General privind aceste dezvoltări şi măsurile pe care NATO şi aliaţii trebuie să le ia pentru apărarea şi menţinerea securităţii euroatlantice”.

„Acestea trebuie să fie robuste, ferme şi solidare, având la bază unitatea, coeziunea şi solidaritatea aliată. România, ca membru NATO şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii, beneficiază de toate garanţiile de securitate de care are nevoie. Aceste garanţii au la bază, iată, angajamentul intensificat al NATO, precum şi al unor aliaţi precum Statele Unite şi Franţa, ca răspuns la deficitul accentuat de securitate de pe dimensiunea sudică a Flancului Estic. Acest angajament şi solidaritatea manifestată aduc consistenţă şi credibilitate sporite efortului colectiv aliat de a spori securitatea noastră, a tuturor. După cum cunoaşteţi, am pledat repetat în demersurile pe care le-am realizat, încă de la debutul primului meu mandat, atât pe linie NATO, cât şi în dialogul cu aliaţii noştri, pentru o prezenţă mai consistentă a NATO, a Statelor Unite şi a altor aliaţi în regiunea Mării Negre. Asigurarea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare, în mod unitar şi coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, contribuie la stabilitatea regională, dar şi la securitatea Alianţei în ansamblul său şi a tuturor cetăţenilor din statele aliate. Aşa cum am mai spus, indiferent de evoluţiile actuale din regiune, NATO trebuie să îşi menţină la nivel ridicat capacitatea de descurajare şi apărare, care să îi permită să îşi îndeplinească eficient obiectivele strict defensive pentru care Alianţa a fost creată. Alături de aceste măsuri de întărire a prezenţei aliate, susţinem necesitatea continuării dialogului politico – diplomatic cu Rusia în vederea găsirii de soluţii care să permită dezescaladarea situaţiei, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianţei şi ale dreptului internaţional”, a adăugat şeful statului.

El a mai precizat că România pleacă de la premisa clară că actuala criză nu decurge din eventuale probleme structurale ale arhitecturii de securitate existente, ci din nerespectarea unora dintre prevederile ei esenţiale.

România a fost şi este foarte implicată din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat şi european privind actuala criză, prin prisma poziţionării noastre geografice şi a interesului strategic pe care ţara noastră îl are în stabilitatea Vecinătăţii Estice a NATO şi a Uniunii Europene. Reiterez, cu acest prilej, sprijinul României pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, ale Georgiei şi ale Ucrainei şi pentru dreptul acestor state de a-şi clădi un viitor în baza propriilor aspiraţii europene şi euroatlantice. Dincolo de mesajul puternic de solidaritate transmis din partea NATO, prin prezenţa domnului secretar general în România, vizita a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre o serie de perspective şi obiective strategice pentru acest an. Astfel, am avut un schimb de opinii despre pregătirile privind Summitul NATO de la Madrid din iunie. Am prezentat, totodată, viziunea şi priorităţile României privind Noul Concept Strategic şi procesul de adaptare a Alianţei. În această perioadă extrem de complicată, unitatea transatlantică este esenţială, iar parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană este mai important decât oricând. În ceea ce ne priveşte, România este hotărâtă să-şi menţină angajamentele asumate privind alocarea a 2% din PIB pentru continuarea modernizării capabilităţilor militare. Vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare, atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional. Totodată, creşterea rezilienţei, atât la nivelul structurilor militare, cât şi la nivelul instituţiilor publice şi al societăţii în ansamblu, reprezintă o direcţie principală de acţiune, subsumată implementării Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării. Domnule Secretar General, vă mulţumesc din nou şi ne bucurăm că aţi reuşit astăzi, împreună cu echipa, să veniţi în România, aici, în baza Mihail Kogălniceanu”, a declarat preşedintele Iohannis.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

garantii securitate iohannis kogalniceanu iohannis stoltenberg razboi rusia
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes