Iohannis la cârma jocului. Totul depinde de el! Augustin Zegrean explică cum pot avea loc alegerile pe 6 decembrie

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean susține că ”totul este la mâna președintelui“, după publicarea motivării Curții privind respingerea sesizării legată de Legea care hotărăște că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare: “Alegerile mai pot fi desfășurate pe data de 6 decembrie pentru că Legea nu este încă publicată.”

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a declarat că data alegerilor parlamentare este la latitudinea președintelui, având în vedere că Legea declarată constituțională de CCR nu este încă în vigoare, ea nefiind încă promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Într-un interviu pentru B1TV, Zegrean a declarat că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ. Șeful statului are la dispoziție zece zile să decidă dacă o promulgă sau o trimite Parlamentului la reexaminare. Dacă Legea este retrimisă în Parlament, nu ar mai fi timp pentru stabilirea unei noi date. Dacă președintele promulgă Legea, atunci Parlamentul este nevoit ca printr-o Lege să stabilească data scrutinului.

“Alegerile mai pot fi desfășurate pe data de 6 decembrie pentru că Legea nu este încă publicată. Legea urmează să fie publicată, deci președintele are la dispoziție 10 zile să publice legea. Acesta poate să aleagă și să o trimită la Parlament pentru o reexaminare. Dacă o retrimite la Parlament 6 decembrie este la ușă.

Deci nu prea mai este timp. Totul este la mâna președintelui. Dacă președintele nu o restituie la Parlament și o trimite la promulgare trebuie ca Parlamentul să facă lege pentru stabilirea zilei alegerilor. Și este deja un proiect de lege. Dacă se va ajunge acolo, dar nu știm ce va face președintele”, a declarat Augustin Zegrean.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cand vor fi alegeridata alegeriloriohannis data alegerilorlegea alegerilor
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes