Iohannis, videoconferinţa cu prefecţii: Măsuri pentru a reduce mobilitatea oamenilor. Nu deveniţi sursă de ştiri panicarde – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, că până acum autorităţile au făcut faţă provocărilor, că pe primul loc este sănătatea românilor şi că trebuie luate măsurile adecvate pentru a reduce mobilitatea oamenilor.

Iohannis le-a spus prefecților că aşteaptă de la ei fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică, să comunice măsurile şi ce se întâmplă, însă să nu devină sursă de ştiri panicarde. La videoconferinţă participă premierul Ludovic Orban, miniştrii Sănătăţii şi Internelor şi secretarul de stat Raed Arafat. Videoconferinţa are loc în contextul în care este luată în calcul carantina pentru municipii reşedinţă de judeţ, inclusiv pentru Sibiu.

UPDATE – Iohannis, prefecţilor: Aştept de la dvs, de la toţi , fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică. Comunicaţi măsurile şi ce se întâmplă, însă să nu deveniţi sursă de ştiri panicarde.

”Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem multe localităţi, chiar mari municipii, trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a dat rezultatele. Noul set de măsuri luate în plan naţional sunt bine gândite, sunt măsurile corecte şi sunt măsuri de la care aşteptăm rezultate peste 2 maximum 3 săptămâni”, afirmă Iohannis.

”Avem deja primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii. Acum s-a impus al doilea set de măsuri fiindcă numărul de cazuri al celor grav bolnavi s-a extins prea mult. Mă aştept de la dvs, cei din prefectură, poliţie, jandarmerie să fiţi foarte fermi, fiindcă aici nu e vorba de nişte măsuri politice, aici e vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică şi în joc e viaţa multor români. Aşadar fermitate, claritate până când toată lumea înţelege că aceste măsuri trebuie respectate. Ştiu că nu sunt măsuri populare. Dar aceste măsuri au fost discutat cu experţii şi toată lumea a fost convinsă că fără ele nu putem să mergem mai departe. Aşadar aştept de la dvs, de la toţi , fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică. Comunicaţi măsurile şi ce se întâmplă, însă să nu deveniţi sursă de ştiri panicarde. Ar fi o eroare fundamentală. Noi suntem cu toţii îngrijoraţi, dar nu trebuie să fim panicaţi. Trebuie să fim fermi, să luăm toate deciziile cu mintea limpede şi să avem în vedere motivul principal – sănătatea oamenilor”, a subliniat preşedintele.

”Vă doresc să aveţi mult succes în implementarea acestor măsuri, să aveţi o colaborare în plan local şi responsabilii din Guvern. Dacă facem lucrurile aşa cum trebuie, vom reuşi pentru români să îngrădim răspândirea acestei pandemii. Există şi un licăr de speranţă. Aţi observat cu toţii probabil că au apărut ştiri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu ştim în ce zi vor fi disponibile, însă e foarte probabil ca ele să fie la dispoziţie în România începând din primul trimestru al anului 2021. În tranşe, vom avea doze în tranşe, vom începe cu vaccinarea întregului personal medical, după care se va continua cu o schemă elaborată de INSP, cu persoanele din prima linie şi vaccinarea populaţiei generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară. Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci împreună cu dvs gestionăm pandemia”, a conchis Iohannis.

VIDEO

UPDATE – Iohannis: Trebuie redusă mobilitatea pentru a reduce contactul între persoanele sănătoase şi cele bolnave

Intenţionez să facem faţă şi în continuare acestor provocări. Pe parcursul pandemiei am observat cu toţii că e evident că cel mai important lucru e să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toţi, deci şi pentru dvs. e sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin în principal din două zone. Prima zonă e zona de protecţie şi vorbim aici de măsuri care au fost luate din fericire de câtva timp de Guvernul Orban e vorba de distanţare, purtarea măştii şi igienă. Pe de altă parte, este vorba de mobilitate, pentru a reduce contactul între persoanele sănătoase şi persoanele infectate. Deja au fost luate măsuri care au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau rezultate. Cu siguranţă aţi observat că numărul de cazuri creştea foarte mult şi acum suntem deja în a treia săptămână unde numărul maxim de infectări se situează la 10.000 şi sunt multe zile când este sub 10.000”, a subliniat Iohannis.. El a subliniat că, din păcate, aceste rezultate chiar dacă există şi arată că măsurile luate sunt bine gândite, nu au fost suficiente, fiindcă la terapie intensivă numărul de persoane creşte.”Din nefericire, vedem că avem un număr important de decese. Mult prea mulţi români mor de această boală şi evident s-a impus un nou set de măsuri restrictive. Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis ca autorităţile locale să ia măsurile în plan local”, a precizat preşedintele.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut, 12 noiembrie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, alături de prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Marţi, preşedintele a discutat cu mai mulţi specialişti din domeniul sănătăţii măsurile pentru prevenirea răspândirii pandemiei, precum şi modul de acţiune în situaţia în care va fi obşinut un vaccin.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

iohannis videoconferinta prefecti masuri mai dure ordine prefecti videoconferinta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes