Ion Ţiriac susține că proba de sânge a Simonei Halep în România a fost maltratată

Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ion Ţiriac
Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ion Ţiriac

Ion Ţiriac a afirmat, miercuri seara, la Gala Sportului 2023, că proba de sânge recoltată în România jucătoarei Simonei Halep a fost “maltratată” şi că nu trebuia admisă de nicio instanţă sportivă în cazul de dopaj în care aceasta este implicată.

“Ce să spun despre Simona, că nu ştiu mai multe decât voi, pentru că nu are voie să vorbească, sau a fost sfătuită să nu vorbească. Însă, având în vedere că acum ştim că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România, luată la 5:30 dimineaţa, şi trebuia în trei ore să fie la minus 3 grade, în nu ştiu ce laborator… aia nu ar fi trebuit să fie admisă niciunde. Luată şi după atâta timp”, a afirmat Ţiriac la Ateneul Român.

Fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ţiriac speră ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv, unde Simona Halep a contestat decizia de suspendare pentru patru ani, să nu judece la fel ca în cazul fostei gimnaste Andreea Răducan, testată pozitiv la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000.

“Şi hai să mai descoperim o treabă. Să sperăm că TAS face o treabă mai bună ca la Sydney, unde a încercat să fie Solomon, şi a luat Andreei Răducan încă două medalii de aur. Să sperăm că acum le vine un pic mintea la cap”, a mai spus Ţiriac.

Simona Halep a fost audiată la Lausanne în perioada 7-9 februarie şi un verdict va fi dat în apelul depus de ea în următoarele săptămâni sau luni.

Cariera româncei s-a oprit pe 7 octombrie 2022, data debutul suspendării sale provizorii după un test efectuat la US Open 2022, pozitiv la un produs interzis, roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii şi care este clasificat ca EPO (etriopoetină) în regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

În primăvara anului trecut, Halep a fost acuzată de o nouă infracţiune, de data aceasta fiind vorba de “nereguli” în datele paşaportului ei biologic, un instrument de monitorizare pe termen lung pentru sportivii de nivel înalt.

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). Perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în data de 24 octombrie, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj.

La Gala Sportului 2023, organizat miercuri seara la Ateneul Român, au participat câteva sute de foşti şi actuali sportivi, antrenori, preşedinţi de federaţii şi cluburi, dar şi reprezentanţi ai lumii politice.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ion tiriacproba sange simona halepsimona halepsuspendare simona
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes