Israelul acuză Hamas de “manipulare psihologică” în privinţa ostaticilor

Ministrul israelian al Apărării a acuzat duminică Hamas de “manipulare psihologică” în legătură cu ostaticii pe care îi deţine, după ce mişcarea teroristă s-a declarat dispusă să îi elibereze în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni încarceraţi în Israel, relatează AFP.

“Poveştile publicate de cei din Hamas fac parte din manipularea lor psihologică, care apasă greu asupra întregii naţiuni a Israelului. Hamas se foloseşte în mod cinic de cei care ne sunt dragi şi îşi dă seama de durerea şi presiunea pe care acest lucru le provoacă”, a declarat Yoav Gallant în timp ce primea reprezentanţi ai familiilor ostaticilor, potrivit unui comunicat de presă al biroului său.

Conform ultimelor date ale autorităţilor israeliene, aproximativ 230 de ostatici răpiţi de luptătorii Hamas în timpul atacului din 7 octombrie pe teritoriul israelian sunt reţinuţi în Fâşia Gaza. Acest atac de o amploare fără precedent a declanşat un război care a făcut mii de victime până în prezent. Şeful Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinouar, a declarat sâmbătă că este gata să încheie “imediat” un schimb de ostatici deţinuţi de mişcarea sa cu “toţi prizonierii palestinieni” încarceraţi în Israel.

Potrivit Clubului prizonierilor palestinieni, o asociaţie care apără drepturile acestora, aproximativ 5.200 de palestinieni sunt încarceraţi de Israel, dintre care 559 sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă. “Activităţile noastre pe teren fac parte din eforturile noastre de a-i aduce înapoi pe ostatici. Dacă Hamas nu simte presiunea militară, nimic nu va avansa. Ei urmăresc prăbuşirea societăţii israeliene din interior şi se folosesc de ostatici în mod brutal”, a adăugat Yoav Gallant.

Peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel în atacul Hamas, potrivit autorităţilor israeliene. Ministerul Sănătăţii din Hamas a anunţat că bombardamentele israeliene lansate ca ripostă au provocat moartea a peste 8.000 de persoane, în marea lor majoritate civili, dintre care peste 3.300 de copii. Acest bilanţ nu poate fi verificat în mod independent.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

hamasisrael
redactia

Alte stiri de interes