Sanatate

Izolarea și carantinarea se SUSPENDĂ temporar pentru toți românii care revin în țară

Carantinarea și izolarea la domiciliu vor fi suspendate temporar la nivelul Capitalei, după decizia CCR, în baza unui document semnat de secretarul de stat Raed Arafat și un director din Ministerul Sănătății

„Având în vedere publicarea deciziei Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020, în Monitorul Oficial, partea 1, nr. 591 din 02.07.2020 prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin(2), teza 2 din Legea nr 95/2005 privind reforma în domeniul sănătății și ale art 8 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 11/2929 privind stocurile de urgență medicală precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”, potrivit documentului.

„Se precizează că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu / carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2, riscă să intre sub incidența legii conform art.352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”.

Totodată, documentul recomandă purtara purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise; spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool; păstrarea distanței de cel puțin 1.5 metri între persoane.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat la Antena 3, vineri, că în cazul în care cetățenii vor continua să ignore regulile de bază și restricțiile impuse de autorități există riscul ca situația să scape de sub control și să crească numărul de îmbolnăviri de COVID-19.

Arafat a îndemnat cetățenii să le atragă atenția, „politicos”, celor care nu respectă regulile de siguranță sanitară.

Alte știri de interes

Bilanț uriaș al infectărilor cu coronavirus în România – 14 august 2020

Gloria Pascu

Starea de sănătate a managerului Spitalului din Vaslui s-a agravat. Ce efect are coronavirusul asupra corpului doctoriței

Mihnea Tudor

Record sumbru de îmbolnăviri cu coronavirus în România: 1415 cazuri noi

Mihnea Tudor

Un al patrulea angajat al Ministerului Sănătăţii, confirmat cu COVID-19

Gloria Pascu

Virgil Musta explică actualizarea definiţiilor de caz pentru COVID – 19

Mihnea Tudor

Directorul Spitalului din Vaslui, internat în comă

Mihnea Tudor

Clinică medicală Constanţa: S-au închis Secţia Chirurgie şi Blocul operator

Mihnea Tudor

Decizie privind carantina persoanele care vin din Spania în România

Gloria Pascu

Condiții pentru a fi donator de plasmă – Noile reguli stabilite de Ministerul Sănătăţii

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »