Jeff Bezos se retrage din funcția de director general al Amazon. Vezi ce va face în continuare

Jeff Bezos se retrage din funcția de director general al Amazon. Vezi ce va face în continuare
Jeff Bezos se retrage din funcția de director general al Amazon. Vezi ce va face în continuare

Jeff Bezos  a anunțat că se va retrage în acest an din funcţia de director general al grupului Amazon.com, iar şeful diviziei cloud, Andy Jassy, va deveni CEO. Bezos va deveni preşedinte executiv al consiliului de administraţie al Amazon, transmite CNBC.

Bezos a înfiinţat Amazon în 1994 şi de atunci a transformat librăria online într-un mega grup de comerţ electronic cu acoperire globală într-o serie de categorii diferite, de la gadgeturi la produse alimentare şi până la streaming.

Sub conducerea lui Bezos, Amazon a depăşit o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, în ianuarie anul trecut, iar în prezent valorează mai mult de 1.600 de miliarde de dolari.

Acţiunile Amazon au crescut marţi cu aproximativ 1% după închiderea tranzacţiilor, în urma rezultatelor financiare şi informaţiilor raportate de companie.

Acţiunile companiei s-au apreciat aproximativ 4% în 2020 şi au crescut cu aproape 70% în ultimele 12 luni.

Compania a păstrat secretul privind planurile de succesiune la conducerea sa, deşi analiştii au speculat că Jassy va fi succesorul lui Bezos.

Jassy s-a alăturat Amazon în 1997 şi a condus echipa cloud a serviciilor web Amazon (AWS) de la începuturile sale.

AWS continuă să generezeă o mare parte din profitul Amazon.

”Sunt încântat să anunţ că în trimestrul trei voi deveni preşedintele executiv al consiliului de administraţie al Amazon şi Andy Jassy va deveni CEO”, a spus Bezos într-o scrisoare adresată angajaţilor.

”În rolul de preşedinte executiv, intenţionez să-mi concentrez energiile şi atenţia asupra noilor produse şi iniţiativelor timpurii.

Andy este bine cunoscut în cadrul companiei şi a fost la Amazon aproape atât timp cât am fost şi eu. Va fi un lider remarcabil şi are încrederea mea deplină”, a mai spus Bezos, potrivit news.ro.

 Ştirea a venit odată cu publicarea, pentru prima oară, a unor venituri trimestriale de 100 de  miliarde de dolari.

 AWS a realizat o creştere a veniturilor de 28% în trimestrul patru. Aproximativ 52% din venitul operaţional Amazon a fost atribuit AWS, până în octombrie 2020.

Jassy va trebui să conducă Amazon în contextul îngrijorărilor antitrust ale autorităţilor de reglementare. În octombrie, după o investigaţie de 16 luni asupra practicilor concurenţiale la mari companii de tehnologie, între care Amazon, o subcomisie juridică din Camera Reprezentanţilor a ajuns la concluzia că Amazon, Apple, Facebook şi Google se bucură de o puterede monopol.

Amazon se confruntă, de asemenea, cu plângeri antitrust în UE.

Bezos a declarat că va rămâne implicat în proiecte importante ale Amazon, dar va avea, de asemenea, mai mult timp pentru a se concentra pe Bezos Earth Fund, compania sa de nave spaţiale Blue Origin, The Washington Post şi Amazon Day 1 Fund.

”Oricât de mult mai dansez step în birou, sunt încântat de această tranziţie. Milioane de clienţi depind de noi pentru serviciile noastre şi mai mult de un milion de angajaţi depind de noi pentru mijloacele lor de trai. A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profundă şi care te consumă. Când ai o astfel de responsabilitate, este greu să acorzi atenţie oricărui alt lucru”, a spus Bezos în anunţul său intern.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

amazon Jeff Bezos se retrage
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes