Joe Biden este la Bruxelles, pentru discuții cu liderii europeni. Războiul din Ucraina, principalul subiect pe agenda discuțiilor

Joe Biden este la Bruxelles, pentru discuții cu liderii europeni. Războiul din Ucraina, principalul subiect pe agenda discuțiilor. Foto: Twitter/captura
Joe Biden este la Bruxelles, pentru discuții cu liderii europeni. Războiul din Ucraina, principalul subiect pe agenda discuțiilor. Foto: Twitter/captura

Preşedintele american Joe Biden a sosit, miercuri seară, la Bruxelles, unde va participa la trei summit-uri – NATO, G 7 şi reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor din Uniunea Europeană, toate având ca subiect invadarea Ucrainei de către Rusia.

Biden a părăsit Casa Albă la ora locală 08:40 (12:40 GMT) pentru o deplasare ce va include întâlniri la Bruxelles cu liderii NATO şi ai Uniunii Europene, precum şi o vizită la Varşovia pentru consultări cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

Air Force One a aterizat pe aeroportul Zaventem la ora locală 21:05.

Biden a fost primit de premierul belgian Alexander De Croo.

Două surse familiarizate cu situaţia au declarat că Joe Biden şi echipa sa elaborează planuri de a impune sancţiuni unor membri ai Dumei de Stat, parlamentul Rusiei, ca represalii la invadarea Ucrainei. Se aşteaptă ca sancţiunile să fie anunţate joi.

Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, 300 de membri ai Dumei ar putea fi sancţionaţi.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a menţionat că ‘nu au fost luate decizii finale cu privire la cei pe care îi vom sancţiona şi la câţi vom sancţiona’. ‘Vom anunţa măsuri punitive suplimentare, ce vor fi aplicate în coordonare cu aliaţii noştri, joi, când preşedintele va avea ocazia să discute cu ei’, a indicat oficialul american.

Consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, le-a declarat marţi reporterilor că preşedintele Biden va participa joi la o reuniune de urgenţă a NATO, se va întâlni cu ceilalţi lideri ai G7 şi li se va adresa şefilor de stat şi de guvern ai Celor 27 într-un summit al UE.

Biden va lucra cu aceştia pentru faza următoare a asistenţei militare pentru Ucraina, a afirmat Sullivan.

În plus faţă de impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Biden va coopera cu aliaţii Statelor Unite pentru înăsprirea celor actuale spre a ‘reprima eludarea lor şi a asigura aplicarea lor strictă’, a menţionat consilierul său.

Joe Biden a promis că nu va implica Statele Unite într-un conflict direct cu Rusia, dar s-a angajat că acestea vor apăra întregul teritoriu al NATO. El a ordonat suplimentarea trupelor americane pe flancul estic al NATO pentru a-i linişti pe aliaţii îngrijoraţi din zonă.

După participarea la cele trei reuniuni, joi, Joe Biden va face vineri şi sâmbătă o vizită în Polonia.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

biden la bruxelles biden la bruzelles discutii g7 joe biden europa sanctiuni rusia summit G7 summit nato
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes