John Swinney, noul prim-ministru, vrea ca Scoţia să fie independentă în cinci ani

John Swinney, care a devenit în această săptămână prim-ministru al Scoţiei, a declarat vineri pentru SkyNews că el crede că ţara sa s-ar putea despărţi de restul Regatului Unit în cinci ani, nemulţumirile fiind legate de Brexit şi de criza costului vieţii.

“Cred că independenţa poate fi obţinută în acest interval de timp, deoarece argumentele în favoarea ei sunt convingătoare, dacă ne uităm la două dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm ca ţară în Scoţia: efectul costului vieţii şi implicaţiile Brexit-ului. Ambele sunt factori strategici majori care provoacă daune economice şi sociale grave Scoţiei din cauza deciziilor proaste luate la Westminster. Iar independenţa este răspunsul la asta”, a declarat John Swinney la SkyNews.

El a spus că Scoţia a fost “forţată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei” sale, remintind că majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în blocul european. “Dacă am fi fost o ţară independentă, am fi putut face parte din Europa şi n-am fi avut parte de toate perturbările dăunătoare cu care ne-am confruntat”, a adăugat el.

Swinney a fost viceprim-ministru sub conducerea lui Nicola Sturgeon, care a fost lider al SNP (Partidul Naţional Scoţian) şi prim-ministru al Scoţiei din 2014 până în 2023, când aceasta a demisionat din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat soţul ei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

independenta scotiaprim ministru scotia
redactia

Alte stiri de interes