Josep Borrell: UE vrea să evite să fie dependentă de China aşa cum a fost dependentă de gazele naturale ruseşti

Inaltul Reprezentant UE insarcinat cu Politica Externa şi de Securitate Josep Borrell
Inaltul Reprezentant UE insarcinat cu Politica Externa şi de Securitate Josep Borrell

Uniunea Europeană (UE) vrea să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazele naturale ruseşti, subliniază Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate Josep Borrell, care îndeamnă la o consolidare a comerţului cu America Latină, relatează AFP.

”Am descoperit că dependenţele, care erau elemente constitutive ale păcii, sunt totodată arme care se pot întoarce împotriva noastră”, a avertizat sâmbătă Josep Borrell, subliniind asupra ”dependenţei excesive a UE de gazele naturale ruseşti”.

Această dependenţă a fost relevată de invazia rusă a Ucrainei, Moscova restrângându-şi livrările de gaze naturale în UE şi obligând Europa să găsească alte surse de aprovizionare.â

În opinia sa, această dependenţă ”l-a făcut pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să creadă că poate invada Ucraina în deplină impunitate, pentru că UE, prizoniera consumului nostru de gaze naturale provenind în proporţie de 40% din Rusia, nu va reacţiona”.

SUMMIT UE-AMERICA LATINĂ ÎN IULIE

”Vrem să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi, aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat Borrell într-o intervenţie la un summit ibero-american, la Saint-Domingue, în Republica Dominicană.

Şeful diplomaţiei europene a estimat că 2023 este un ”an-cheie” în încheirea de acorduri în alte părţi, cu America Latină, în vederea unui summit UE-Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibe (CELAC), la jumătatea lui iulie.

”UE şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este în continuare o sursă de progres”, a subliniat Josep Borrell,

Investiţiile UE în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, în China, în India şi în Japonia ”la un loc”, a subliniat el.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice a Amerciii Latine şi Caraibilor a ONU (CEPAL), 36% dintre investiţiile străine în valoare de 142 de miliarde de dolari în această regiune proveneau, în 2021, din UE.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dependenta de chinagaze rusestiinvazia rusajoseph borelllivrari gaze in ue
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes