International

Jumătate din UE, inclusiv România, clasată cod roşu pe noua hartă a restricţiilor de călătorie covid-19

Peste jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi Regatul Unit, inclusiv România, sunt clasificate cu roşu pe o nouă hartă europeană privind restricţiile de călătorie publicată de către Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), relatează AFP.

Pe această hartă, promisă marţi la Luxemburg în vederea unei mai bune armonizări a recomandărilor, numai trei ţări din UE sau spaţiul economic european – Norvegia, Finlanda şi Grecia – sunt clasate cod verde.

Conform news.ro, cinci ţări – Italia, Ciprul, Estonia, Lituania şi Letonia – sunt clasate cod portocaliu.

Alte cinci ţări nu fac obiectul codului de culoare – Austria, Danemarca, Germania, Islanda şi Suedia -, din cauza ”lipsei datelor despre teste”, din motive neprecizate. ECDC nu a comentat imediat această lipsă de date.

16 ŢĂRI COD ROŞU

Potrivit recomandărilor – spre deosebire de cei care provin dintr-o zonă verde -, călătorilor care provin dintr-o ţară clasată cod portocaliu şi roşu (sau gri) li se pot impune, la sosire, măsuri restrictive.

În total, 16 state membre UE – inclusiv România, Franţa, Spania, Polonia sau Regatul Unit – au fost clasate cu codul roşu.

Această cartografiere, care este detaliată până la nivel regional, vizează să definească zonele de risc, dar nu are caracter constrângător.

Ea cumulează două criterii în clasarea ţărilor, şi anume nivelul cazurilor de covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi nivelul testelor pozitive, în funcţie de pragul de 4% din populaţie.

ACTUALIZARE SĂPTĂMÂNALĂ

Potrivit compromisului la care s-a ajuns marţi la Luxemburg, harta urmează să fie actualizată săptămânal.

În vederea unei clasări cod verde, o regiune este necesar că înregistreze 25 de cazuri de covid-19 la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor două săptămâni şi un număr de teste pozitive sub 4%.

O regiune este clasată cod roşu, atunci când numărul cazurilor depăşeşte, timp de două săptămâni, 50, iar nivelul cazurilor pozitive depăşeşte 4% sau atunci când criteriul cazulor noi depăşeşte 150.

În categoria cod portocaliu intră două cazuri – regiunile cu mai puţin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar cu un nivel de teste pozitive mai mare de 4% sau un nivel al cazurilor cuprins între 25 şi 150 la 100.000 de locuitori, dar un nivel al testelor pozitive sub 4%.

Alte știri de interes

Președintele Ucrainei cere dizolvarea Curții Constituționale, pentru ”amputarea” legilor anticorupție

Mihnea Tudor

Cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi în Turcia, în cutremurul de la Marea Egee, anunţă Guvernul turc

Saghin Cristian

Regeneron: Testul tratamentului cu anticorpi de sinteză, suspendat în SUA

Mihnea Tudor

Seism de 6,6 grade pe scala Richter în largul insulei greceşti Samos, soldat cu pagube, inclusiv la Izmir, în Turcia – VIDEO

Mihnea Tudor

CARANTINĂ generală în Franța. Macron anunță revenirea la restricțiile din primăvară

Mihnea Tudor

UE alocă 100 de milioane de euro pentru teste rapide Covid-19 statelor membre

Mihnea Tudor

Caricatura cu Erdogan publicată de Charlie Hebdo stârnește furia președintelui Turciei

Mihnea Tudor

Donald Trump se impune: Judecătoarea Amy Coney Barrett, confirmată la Curtea Supremă

Mihnea Tudor

Poliţist newyorkez, suspendat fără plată după ce spune ”Trump 2020” la microfonul maşinii de patrulare în Brooklyn – VIDEO

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »