Kamala Harris, la București, discuții cu Klaus Iohannis despre situația României în caz de conflict, poziția NATO, crimele de război din Ucraina și noi sancțiuni pentru Rusia

Kamala Harris, la București, discuții cu Klaus Iohannis despre situația României în caz de conflict. Sursa foto: Administrația prezidentială
Kamala Harris, la București, discuții cu Klaus Iohannis despre situația României în caz de conflict. Sursa foto: Administrația prezidentială

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a afirmat vineri, la Bucureşti, că un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor ţărilor aflate în Alianţa Nord-Atlantică, iar preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că nu sunt date care să indice faptul că România ar fi ţintită printr-o agresiune.

Kamala Harris şi Klaus Iohanis au fost întrebaţi, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă acest conflict din Ucraina s-ar putea extinde spre România şi spre Moldova şi dacă va exista o suplimentare a trupelor SUA în ţara noastră.

“Trebuie să repet că SUA sunt angajate în prietenia şi dedicarea pentru România şi acest angajament cu trupe pentru România, cel mai recent forţele batalionului Striker. Aşa cum ştie poporul român, aşa cum ştim cu toţii, este o situaţie dinamică şi tot timpul evaluăm situaţia. În ceea ce priveşte cu ce s-ar putea întâmpla cu comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, dar noi suntem foarte fermi şi este clar ca membri NATO, că un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tututor”, a transmis vicepreşedintele SUA.

Iohannis a menţionat că nu sunt date că România ar fi ţintită printr-o agresiune.

Nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Este clar că această acţiune a Rusiei, acest război împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a explicat preşedintele Iohannis.

Kamala Harris, despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina: Este foarte clar pentru SUA, pentru că orice atac intenţionat, de a ataca civili, este oribil şi este o crimă. Iohannis: Imaginile sunt, într-adevăr, şocante, este cutremurător!

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris a declarat, vineri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, întrebată dacă consideră că Rusia a făcut crime de război în Ucraina, în urma imaginilor cu atacul asupra civililor şi a spitalului din Mariupol, că orice atac intenţionat, de a ataca civili, este ”oribil şi este o crimă”.

”Aşa cum a mai spus-o, o repet, este foarte clar pentru SUA, pentru că orice atac intenţionat, de a ataca civili, este oribil şi este o crimă”, a spus Kamala Harris, întrebată dacă consideră că Rusia a comis crime de război, în conflictul din Ucraina, în contextul atacului asupra civililor şi a spitalului din Mariupol.

Vicepreşedintele SUA a mai afirmat în cadrul conferinţei că ”este dureros s te uiţi la aceste lucruri”.

”Suferă oameni nevinovaţi în Ucraina şi nu vor decât să trăiască în ţara lor, să vorbească limba lor, să se ducă la biserica lor şi să-şi crească generaţii înainte, iar acum trebuie să fugă din ţara lor cu un rucsac în spate. Suntem într-o situaţie cu totul deosebită şi suntem martori la ororile care se întâmplă acolo”, a spus oficialul american.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că ”a discutat aceste chestiuni, pentru că imaginile sunt, într-adevăr, şocante”.

”Am discutat această chestiune şi cu doamna vicepreşedinte şi ieri am discutat, cu ocazia Summit-ului UE, aceste chestiuni şi este foarte clar pentru toată lumea că astfel de situaţii trebuie documentate, astfel ca, la momentul potrivit, autorităţile şi instanţele competente să poată urmări aceste fapte şi să se stabilească, corect, la nivel internaţional dacă au fost crime de război, cine se face vinovat şi ce sancţiuni trebuie să suporte”, a spus şeful statului.

Preşedintele a continuat: ”Este, însă, inimaginabil, pentru noi, toţi, să vedem astfel de imagini acum, în secolul 21, într-un război din Europa. Este cutremurător”.

Kamala Harris şi Klaus Iohannis au discutat despre noi restricţii pentru Rusia – Iohannis: Dacă va fi necesar să aplicăm alte sacnţiuni acestea vor fi aplicate. Harris: Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, au anunţat, vineri, că au discutat despre noi sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei. ”Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice”, afirmă Kamala Harris, în timp ce Klaus Iohannis a precizat că, dacă vor fi necesare noi sancţiuni, acestea vor fi impuse.

”De la început, SUA au încercat să se angajeze în activitate diplomatică în mod dinamic. Din ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am observat la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de rezolvare a acestor probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi trebuie să existe consecinţe serioase în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia”, a afirmat, vineri, Kamala Harris, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.

Aceasta a precizat că s-a impus sancţiuni importante Rusiei, iar efectele acestora se văd deja.

La rândul său, Klaus Iohannis a afirmat că pachetul de sancţiuni a fost discutat cu SUA şi NATO, cu UE.

”Vom continua să discutăm cu aliaţii noştri. Vorbim despre partea economică şi am arătat că suntem ferm hotărâţi să implementăm art 5 al NATO şi, dacă va fi necesar să aplicăm alte sancţiuni, acestea vor fi aplicate”, a declarat Klaus Iohanns.

Kamala Harris a ajuns în România după o vizită în Polonia, în timpul căreia a lăudat, poporul polonez pentru că a primit peste un milion de refugaţi de la invadarea Ucranei de către Rusia, la 24 februarie.

Kamala Harris a fost primită vineri la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, ea devenind primul vicepreşedinte american – după Joe Biden – şi cel mai înalt oficial al SUA care vizitează România după opt ani. Ultima vizită a unui vicepreşedinte al SUA în România a avut loc în mai 2014, când actualul preşedinte, Joe Biden, pe atunci secondându-l pe Barack Obama, efectua o vizită la Bucureşti pe fondul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi a destabilizării estului Ucrainei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

discutii kamala iohanniskamala harriskamala harris in romanianatopozitia romanieirazboi rusiavicepresedinte american la bucurestivizita kamala harris
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes