Kazahstan: Fostul șef al Securității naționale, arestat

Kazahstan: Fostul șef al Securității naționale, arestat
Kazahstan: Fostul șef al Securității naționale, arestat

Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, a fost arestat de autorităţile din Kazakhstan, care l-au reţinut pe sub acuzația de trădare, a anunţat sâmbătă Comitetul de Securitate.

Massimov, care a fost concediat săptămâna aceasta în contextul protestelor din ţară, a fost reţinut împreună cu mai mulţi oficiali, a spus Comitetul Naţional de Securitate. Nu a oferit numele lor şi nici alte detalii.

Zeci de oameni au murit, iar clădirile publice din Kazahstan au fost jefuite şi incendiate în cele mai grave violenţe experimentate de fosta republică sovietică, în 30 de ani de independenţă.

După mai multe zile de violenţe, forţele de securitate par să fi restabilit vineri ordinea pe străzile din principalul oraş din Kazahstan.

Kassym-Jomart Tokayev, preşedintele Kazahstanului, a ordonat trupelor sale să tragă pentru a înăbuşi revolta la nivel naţional.

La invitaţia lui Tokayev, o alianţă militară condusă de Rusia a fost desfăşurată într-un moment de mare tensiune în relaţiile Est-Vest.

Rusia şi Statele Unite vor discuta săptămâna viitoare despre criza din Ucraina.

Massimov este văzut ca un apropiat al fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev. A fost de două ori prim-ministru şi şef al administraţiei prezidenţiale sub Nazarbayev.

Nazarbaev, 81 de ani, a fost cel mai longeviv preşedinte al fostului stat sovietic până când a predat preşedinţia în 2019 lui Tokayev. Se crede că familia sa şi-a păstrat influenţa în Nur-Sultan, capitala special construită care îi poartă numele.

Stare de urgență în Kazahstan

Protestele din Kazahstan au izbucnit duminică pe fondul scumpirii combustibililor, iar ţara se află acum în cea mai mare criză din ultimele decenii.

A fost decretată stare de urgenţă pe întreg teritoriul, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Oficialii au spus că 748 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi şi 18 ucişi, între care doi au fost decapitaţi.

Presa locală a scris joi seară că forţele de securitate au dispersat protestatarii din principalele oraşe, după sosirea primelor trupe ale CSTO. Aceasta este prima acţiune majoră a alianţei de la înfiinţarea ei, în 1999.

Kazahstan este a noua cea mai întinsă ţară din lume, bogată în petrol şi a atras investiţii străine şi a păstrat o economie puternică de când a obţinut independenţa, însă metoda de guvernare, autocraţie, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internaţional şi a făcut ca autorităţile să înăbuşe violent proteste.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

kazahstan
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes