Kazahstan: O alianță militară controlată de Rusia trimite soldați pentru a stabiliza situația după căderea guvernului

Kazahstan: Forțe de apărare a păcii, controlate de Rusia, trimise pentru a stabiliza situația după căderea guvernului
Kazahstan: Forțe de apărare a păcii, controlate de Rusia, trimise pentru a stabiliza situația după căderea guvernului

Soldați numiți „Apărători ai păcii”, dintr-o alianţă militară de state fost sovietice condusă de Rusia, vor fi trimişi în Kazahstan pentru a stabiliza situaţia, în urma protestelor izbucnite duminică din cauza scumpirii combustibililor, a anunţat miercuri prim-ministrul armean.

Collective Security Treaty Organization (CSTO) – care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Tadjikistan – a decis să trimită „forţe de apărare a păcii” pentru o perioadă determinată „în contextul ameninţării la adresa securităţii naţionale şi a suveranităţii Republicii Kazahstan”, potrivit unui comunicat emis de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care prezidează alianţa.

Acţiunea vine după ce preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut ajutorul alianţei având în vedere că protestele au împânzit ţara, miercuri, având loc şi în cel mai mare oraş, Almaty.

Opt poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi în revolte în diferite regiuni ale ţării, potrivit tengrinews.kz. Site-ul a scris, citând Ministerul Afacerilor Interne, şi că 317 ofiţeri şi personal au fost răniţi.

„În oraşele Almaty, Shymkent şi Taraz, au fost făcute încercări de a ataca akimats (birourile administraţiei locale), unde ferestre şi uşi au fost rupte şi au fost provocate alte daune materiale”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului. „Pietre, beţe, gaze, piper şi cocktailuri Molotov au fost folosite de mulţime”.

Preşedintele Tokayev a spus că „teroriştii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci aeronave, şi că se luptă cu armata în afara oraşului.

Mai multe facilităţi de infrastructură au fost distruse, a mai spus el, acuzând protestatarii că subminează „sistemul de stat” şi susţinând că „mulţi dintre ai au fost pregătiţi militar în străinătate”.

Stare de urgență în Kazahstan

În ţară a fost decretată stare de urgenţă, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Kazahstan este a noua cea mai întinsă ţară din lume, bogată în petrol şi a atras investiţii străine şi a păstrat o economie puternică de când a obţinut independenţa, însă metoda de guvernare, autocraţie, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internaţional şi a făcut ca autorităţile să înăbuşe violent proteste.

Rusia menţine o relaţie apropiată cu Kazahstanul şi Moscova depinde de cosmodromul Baikonur, folosit ca bază de lansare a misiunilor sale spaţiale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

guvern kazahstan kazahstan proteste kazahstan
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes