Kiev-ul e sub bombardament rusesc. După ce capitala Ucrainei va cădea ne așteaptă ”o nouă cortină de fier” susțin americanii

Capitala Ucrainei a fost bombardată la primele ore ale zilei de vineri, cu cerul în flăcări, în timp ce tancurile lui Vladimir Putin au ajuns la 20 de mile de Kiev.

Ministerul adjunct al Apărării al Ucrainei a declarat că o rachetă a fost distrusă în aer de sistemele lor de apărare antirachetă. O altă rachetă a lovit o clădire rezidențială din oraș, anunță guvernul.

Un avion cu reacție ucrainean, un SU-27, a fost doborât de o rachetă sol-aer într-un incident separat, a anunțat guvernul ucrainean.

Țara are 125 de avioane capabile de luptă, inclusiv a patra generație de cai de luptă Sukhoi Su-27 și Mikoyan MiG-29, conform Military Balance 2021. Rusia are peste 1.500 de avioane de luptă, prezintă Daily Mail.

Consilierul Ministerului de Interne ucrainean Anton Gerașenko a distribuit pe rețelele de socializare imagini ale unui incendiu în ceea ce spunea că este cartierul Darnitsky din Kiev, în sud-estul orașului de pe malul stâng al râului Nipro.

Nu era clar dacă incendiul Darnitsky a fost cauzat de avionul ucrainean doborât sau de rachetele rusești.

Cu câteva ore mai devreme, președintele Volodymyr Zelensky s-a înfuriat împotriva lașilor occidentali care nu au reușit să-i vină în ajutor, spunând că țara sa este „lăsată singură” pentru a înfrunta trupele ruse.

Oficialii avertizează că Kievul va fi cucerit în acest weekend.

Într-un mesaj video adresat națiunii sale după miezul nopții, președintele i-a numit pe compatrioții săi căzuți „eroi”, după ce 137 au fost uciși în prima zi de luptă și a insistat că va rămâne până la capătul amar.

El a spus: „Ei ucid oameni și transformă orașele pașnice în ținte militare. Este rău și nu va fi iertat niciodată. Am fost lăsați singuri să ne apărăm statul. Cine este gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni! Cine este gata să ofere Ucrainei o garanție de aderare la NATO? Toată lumea se teme.”

El a adăugat că inamicul a intrat deja la Kiev și a îndemnat locuitorii să fie vigilenți și să respecte regulile de oprire, recunoscând că este „ținta numărul unu”.

Se așteaptă ca întreaga capitală ucraineană să fie înconjurată de forțele ruse în acest weekend, iar rezistența țării va fi efectiv paralizată, se tem oficialii americani de securitate.

Trupele se apropie deja de sediul puterii ucrainene, după ce au preluat joi controlul asupra centralei nucleare strategice de la Cernobîl, și o vor ocupa în 96 de ore, aducând o „nouă cortină de fier” asupra Europei, a avertizat Zelensky.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atac kiev bombardament rusesc kiev razboi ucraina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes